Novi zakon nova pravila: Stradaće novčanici bahatih vozača i neodgovornih pješaka

0
1120

Ako prekoračite brzinu, i to za 30 km/h, policija bi mogla da vam iz džepa uzme od 400 do 1000 maraka. Prekoračenje brzine 20 do 30 km/h koštaće vas od 100 do 300 KM. Tako je predviđeno izmjenama Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH . Novine se odnose i na vozače i na pješake.

Izmjenama će biti propisane kazne za korišćenje mobilnih telefona za vrijeme vožnje, kao i za nevezivanje pojasa, a to će koštati od 100 do 300 KM. Zakon čeka na podršku parlamentaraca, a vozači su već u blagoj panici.

Po novom, vozila koja se kreću raskrsnicom sa kružnim tokom imaće prednost u odnosu na vozila koja prilaze raskrsnici sa namjerom prolaska. Biciklisti će biti oslobođeni nošenja kacige na javnom putu, ali moraće da imaju odgovarajuću opremu koja obezbjeđuje uočljivost bicikliste ili bicikla.

Pješacima će u uhu ostati član 108. Njime se zabranjuje da za vrijeme kretanja kolovozom koriste mobilni telefon, kao i da imaju slušalice u ušima.

“Primjećena je pojava da pješaci vrlo često sa slušalicama u ušima i koristeći mobilni telefon, kucajući poruke prilikom prelaska kolovoza ne obraćaju pažnju na kretanje vozila, što su naravno obavezni. I da zbog toga vrlo često dolazi do saobraćajnih nezgoda”, kaže Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja.

Novopečeni vozači dvije godine neće moći voziti u periodu od ponoći do pet ujutro. Ukoliko za te dvije godine sakupe četiri kaznena boda, vozačka dozvola će biti poništena.

Izmjenama je predloženo da se uvede poseban saobraćajni znak kojim će se označiti „naselje“, što će podrazumijevati ograničenje brzine kretanja 50km/h. Kada zakon stupi na snagu i vozači i pješaci trebalo bi da povuku ručnu. U suprotnom stradaće novčanici.

Izvor /ATV