Nakon odluke Ustavnog suda o praznicima: SDS i dalje bez jasnog stava

0
1077

Uoči sastanka političkih predstavnika Republike Srpske u entitetskim i državnim institucijama kod Predjsednika Milorada Dodika, i dalje nema jasnog stava kako će oni djelovati u svjetlu odluke Ustavnog suda BiH da je neustavan član Zakona o praznicima Republike Srpske koji govori o 9. januaru kao Danu Republike.

Dragan Čavić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i lider NDP-a smatra da je odluka Ustavnog suda nesprovodiva, jer je entitetska skupština ranije usvojila deklaraciju kojom su se opredjelila da Dan Republike neće biti ukinut bez obzira na odluku suda.

Najave da bi zbog ove odluke Ustavnog suda BiH, predstavnici RS mogli istupiti iz zajedničkih institucija na državnom nivou, Čavić smatra nerealnim, i ističe da to ne bi bilo dobro rješenje, već da treba donijeti stav da se ide u promijene načina rada Ustravnog suda

“Moramo insistirati na usvajanju zakona o Ustavnom sudu BiH i da stranci napuste ovu instituciju. Problem je što su i dva visoka funkcionera SDA sudije ovog suda, što je vidljivo i iz donošenja navedene odluke”, dodao je Čavić.

Lider SDS-a Mladen Bosić smatra da sve partije i svi predstavnici RS danas moraju donijeti jedinstven stav o ovom pitanju, i ističe da su otvoreni za sve prijedloge, ali napominje da napuštanje zajedničkih institucija nije jedna od njih

˝Na koji način bi bilo u interesu Republike Srpske da Savjet ministara BiH funkcioniše bez njenih predstavnika, jer je sada moguće u ovoj instituciji donositi sve odluke bez pripadnika jednog od tri konstitutivna naroda? Ne vidim da je interes Republike Srpske da se upravljanje institucijama BiH u potpunosti prepusti Federaciji BiH, očekujem da oni koji to predlažu za to imaju argumente˝, rekao je Bosić.

U Banjaluci se u nedelju održava sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i zvaničnika iz Srpske o odluci Ustavnog suda BiH da pojedine odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske nisu usaglašene sa Ustavom BiH.

Ustavni sud BiH utvrdio je u četvrtak, 26. novembra, da je član Zakona o praznicima Srpske koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština Srpske u roku od šest mjeseci taj zakon mora da usaglasi sa Ustavom BiH.

http://www.slobodnaevropa.mobi