DO BANKROTA MOŽE DOVESTI POLITIČKA NESTABILNOST

0
1149

zoran_tegeltija-650-350px

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je danas u Banjaluci da je javni dug vrlo rijetko uzrok za bankrot neke države i da ovaj dug i zaduženost Srpske ne mogu uticati na bankrot BiH.

“Politička nestabilnost je ključni problem u BiH koji može dovesti do bankrota. Ostali parametri u Srpskoj, Federaciji BiH i na nivou BiH apsolutno ne pokazuju da bi moglo doći do bankrota”, rekao je novinarima Tegeltija.

On je podsjetio da je javni dug Republike Srpske na kraju prošle godine bio na nivou 2012. godine, odnosno oko 43 odsto bruto domaćeg proizvoda.

BiH ima najveće šanse da bankrotira u skorije vrijeme, a nalazi se ispred Bjelorusije, Ukrajine i Ruande, piše magazin “Juromani”.

Prema navodima magazina, razlozi za mogući bankrot su majske poplave zbog kojih se zemlja dodatno zadužila, visoka stopa nezaposlenosti, korupcija i kontinuirana politička nestabilnost.

BiH je i dalje u B rejtingu prema kreditnom rangu “Mudija” i “Standard i pursa”, dok su druge zemlje koje imaju sličnu situaciju i rizik od bankrota rangirane u kategoriju C.

IZVOR/SRNA