Doboj: Rekonstrukcija porođajne i hirurške sale do februara

0
1504
Direktor Bolnice “Sveti apostol Luka” Doboj Vlado Đurđević rekao je da će do februara trajati rekonstrukcija porođajne i hirurške sale, za šta je 200.000 KM obezbijeđeno donacijom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.
Bolnica Doboj
Đurđević je rekao novinarima da su u toku pripremni radovi za rekonstrukciju porođajne i deset hirurških sala, te da je rok za završetak radova 15. februar 2016. godine.

On je naveo da su pri kraju i radovi na zamjeni stolarije na objektima Bolnica jedan, dva i tri, te fasada na oko 1.200 metara kvadratnih prostora, u realizaciji UNDP-a, Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srpske i Bolnice, a u okviru projekta “Energetska efikasnost”.

Ukupna vrijednost projekta je oko 500.000 KM, a polovinu iznosa obezbijedila je Bolnica.

Uprava Bolnice je, prema preporukama Agencije za akreditaciju i sertifikaciju, uložila oko 200.000 KM za kvalitetnije uslove rada Službe za mikrobiologiju u kojoj su u posljednjih 10 godina tri radnika oboljela od karcinoma, a postoji osnovana sumnja da su tome doprinijeli loši uslovi rada i stalni kontakt sa raznim hemikalijama.

Zahvaljujući sredstvima Investiciono-razvojne banke (IRB) Srpske radovi na rekonstrukciji zgrade Stara urologija biće završeni krajem novembra.

U saradnji sa UNDP-om, a prema preporuci Instituta za geološka istraživanja koji je ocijenio da je zemljište iznad hirurškog bloka podložno klizištu, izgrađen je potporni zid. Vrijednost projekta je oko 120.000 KM, od čega je Bolnica iz sredstava IRB-a izdvojila oko 32.000 KM.

Bolnica Doboj

Sredstvima IRB-a od oko 300.000 KM nabavljena je savremena oprema u Službi za oftalmologiju, a oko 10.000 KM uloženo je u infrastrukturne radove.

Donacijom Rotari kluba nabavljen je mamograf aparat, a građevinske radove, prostor, kao i zaštitna olovna vrata za kabinet obezbijedila je Uprava Bolnice.

Đurđević je za narednu godinu najavio zamjenu poda u sobama za pacijente na površini od 1.200 metara kvadratnih. Primarne će biti službe za hirurgiju, traumatologiju, te Internistička služba, a sredstva će obezbijediti Bolnica.

On je istakao da se sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske radi na projektu “Zeleni ekonomski razvoj” u vrijednosti 100.000 KM, čijom realizacijom bi se posredstvom solarnih kolektora obezbijedila topla voda za potrebe vešeraja i kuhinje.

Đurđević je najavio i osposobljavanje i opremanje Službe za patoanatomiju.

On je naveo da Uprava nastoji da za pacijente budu obezbijedeđeni kvalitetni uslovi i usluga.

Bez obzira na finansijske poteškoće u zdravstvenom sistemu, Đurđević ističe da Bolnica Doboj uredno izmiruje obaveze po reprogramima i druge tekuće obaveze.

SRNA