21/01/2018 15:29
NAJNOVIJE VIJESTI
На данашњи дан, 14. новембра, рођен је Карађорђе Петровић

На данашњи дан, 14. новембра, рођен је Карађорђе Петровић

На данашњи дан, 14. новембра, по неким индицијама, рођен је Карађорђе Петровић. Ипак, тачан датум, па чак и година његовог рођења нису сигурни. У различитим изворима постоје различите године, а распон се креће од 1752. па чак до 1770. године. Датум је, са друге стране, одређен у односу на обавештење руског дипломате да га је Црни Ђорђе позвао да на Ђурђиц прославе његов имендан и дан његовог рођења. Будући да је тај празник 3. новембра по јулијанском календару, долази се до тога да је тада, у XVIII веку, то био 14. новембар по сада званичном грегоријанском календару.

Било како било, оно о чему су остала ипак поузданија сведочанства је његова улога у српској историји и то да је био вођа Првог српског устанка. Потицао је из сиромашне породице, која је пореклом била са херцеговачко-црногорских брда, и која је прешла у Шумадију услед рата између Аустрије и Турске од 1737-1739. године, а презиме Петровић потиче од имена његовог оца Петра. Убрзо по женидби избегао је са породицом у Срем, око 1787. године, и ускоро је већ био у српском добровољачком одреду који је учествовао у неуспелом аустријском покушају да се освоји Београд, да би потом ушао у састав новоформираног српског фрајкора.

Након сече кнезова коју су извеле дахије, на збору у Орашцу 1804. године проглашен је устанак, а Карађорђе је изабран за вођу, и од маја те године потписивао се као вожд. Устанак је и поред многих победа и успеха на бојном пољу, као и покушаја изградње државне власти и развоја институција, услед низа околности и сложених међународних односа, на крају био сломљен и Карађорђе је прешао прво у Аустрију, а затим у Русију. Ту је ступио у контакт са грчком Хетеријом, организацијом која је била за заједнички устанак Грка, Срба и Бугара против Турске и за стварање велике балканске државе попут некадашње Византије. Хетеристи су га изабрали за команданта намераваног великог устанка, пошто им је покушај да придобију кнеза Милоша пропао, а уз то су одредили да им Србија буде база за напад у правцу Бугарске, Македоније, Епира и Тесалије.

Уверен у извештаје да је становништво турских провинција спремно на устанак, као и да га народ у Србији очекује, Карађорђе се тајно 1817. године вратио у Смедеревску нахију и преко свог кума Вујице Вулићевића тражио састанак са Милошем ради заједничке акције против Турака. Милош није прихватио његов предлог, већ је наредио да се он убије, правдајући то касније вишим државним разлозима, очувањем тешко стеченог мира с Турцима и једва залеченим ранама и страдањима народа претходних година. Тако је у зору 25. јула 1817. године, издан од свог кума, Карађорђе убијен на спавању, а његову главу Милош је послао прво у Београд, а потом и у Цариград. Мошти вожда Карађорђа, оснивача династије Карађорђевића, налазе се данас у црви Светог Ђорђа на Опленцу, њиховом Маузолеју. Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још: године рођен је историчар и филолог Јанко Шафарик; године умро је српски историчар и академик Сима Ћирковић.

SRPSKI LEGAT

Facebook Comments

Comments

comments

About Teslić Online

Teslić Online je portal, kreiran od strane mladih entuzijasta u cilju stvaranja kreativnih sadržaja koji bi služili svim građanima Teslića, ali i šire. Portal takođe prikuplja sve informacije korisne za krajnje korisnike, objedinjuje na jednom mjestu i prezentuje na najkvalitetniji način. Teslić Online nastoji izgraditi jedinstvenu prepoznatljivost, na način, da će stvoriti prostor za sve izvore informacija. Takođe želimo koristiti svim građanima Teslića a i šire, ne propagirajući samo određene izvore informacija, već naprotiv, izgraditi raznolikost izvora informacija i time dati mogućnost, svim našim korisnicima da sami donesu sud o temi ili temama.
Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net