POSTOJI RJEŠENJE ZA SNABDIJEVANJE “DESTILACIJE” DRVNIM SORTIMENTIMA

0
1210

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas u Tesliću da ima načina da se razriješi problem snabdijevanja drvnim sortimentima fabrike hemijske industrije “Destilacija” i da je Vladi Srpske važno da podstiče ovakvu vrstu proizvodnje.
Đokić je podsjetio da su Javno preduzeće “Šume Srpske” i “Destilacija” 2011. godine, po odobrenju Vlade Srpske, potpisale ugovor koji je iz određenih razloga djelimično ispunjen.

Nakon razgovora sa rukovodstvom Hemijske industrije “Destilacija”, Đokić je rekao da je ova fabrika značajna jer će isporučivati znatne količine drvenog uglja za proizvodnju u novoj fabrici “R-S Silikon” u Mrkonjić Gradu.

Đokić je istakao da “Destilacija” ima dugu tradiciju i naredne godine obilježava 120 godina postojanja, tokom koje je dala veliki doprinos razvoju opštine Teslić, što obavezuje da se taj kolektiv podrži.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća “Šume Srpske” Risto Marić rekao je da će to preduzeće, u skladu sa svojim mogućnostima, naredne godine nastojati da isprati potrebe “Destilacije” kao strateškog kupca.

Direktor “Destilacije” Novo Škrebić naveo je da “Destilaciju” prati puno problema u vezi sa nabavkom osnovne sirovine i da se u budućnosti nešto mora promijeniti.

Škrebić je naveo da je sa “Šumama Srpske” potpisan petogodišnji ugovor, godišnje po 100.000 metara kubnih drvnih sortimenata, ali da se 15 odsto od te količine ne isporučuje.

Prema njegovim riječima, u protekle tri godine oko 77.000 metara kubnih nije isporučeno, a kao posljedica toga trećina kapaciteta preduzeća nije radila i po šest mjeseci, što je, prema Škrebiću, nedopustivo.

“Za pet dana počinje sa radom ‘R-S Silikon’, a ‘Destilacija’ je važan faktor njenog snabdijevanja drvenim ugljem i stoga očekujemo da se sve ispoštuje što se potpiše”, naveo je Škrebić.

Nakon posjete Hemijskoj industriji “Destilacija”, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovaraće sa načelnikom opštine Tesliće Mladenom Miličevićem o aktuelnim pitanjima u vezi sa privrednim aktivnostima u ovoj lokalnoj zajednici.