Vozači pažnja: Novi radari na putevima

0
1704

MUP RS nabavio 16 novih radara koji će raditi u automatskom modu, na tronošcima. Policajaci će ih samo premještati, a kazne vozačima stizaće na kućnu adresu. Prilikom testiranja, za samo par sati, jedan uređaj evidentirao 600 prekrašaja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nabavilo je 16 mobilnih radarskih uređaja za potrebe saobraćajne policije, sa ciljem smanjenja broja saobraćajnih nesreća sa smrtno stradalim osobama.

Načelnik Uprave policije Dragan Jevđenić objasnio je danas na konferenciji za novinare da se radi o 15 laserskih uređaja za mjerenje brzine i jednom velikom radaru “Dual reflex”, koji mjeri brzinu vozila u 6 saobraćajnih traka, u oba pravca kretanja vozila.

Ovi radari mogu da rade po kiši, snijegu, ali i noću. Posebno je bitno što svaki od uređaja ima memoriju na koju policajac ne može da utiče, čime se smanjuje mogućnost korupcije. Nabavljeni laserski uređaji mjere brzinu vozila do 500 metara udaljenosti, a imaju ručni i automatski mod.

Jevđenić je naglasio da će ovi uređaji većinu vremena raditi u automatskom modu, na tronošcima, policajac će premještati radar i nakon završene službe sve prekršaje evidentirati u policijskoj stanici i vozači će na kućnu adresu dobiti prekršajni nalog.

“S ovim ispunjavamo jedan od ciljeva Strategije za bezbjednost saobraćaja, da disciplinujemo vozače na način, ne da kažnjavamo nego da brzinu prilagode uslovima na putu. Kao što znate, brzina je uz radnje u saobraćaju preko 60 posto uzrok nezgoda sa smrtnim posljedicama”, kazao je on.

Uređaji će biti raspoređeni u Banjaluku, Prijedor, Doboj, Bijeljinu, Istočno Sarajevo, Trebinje, Gradišku, Zvornik, Pale, Mrkonjić Grad i Foču, dok će preostala četiri radara biti rapoređena policijskim stanicama za mjesta gdje je povećan broj saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posljedicama, a to su Rogatica, Modriča, Novi Grad i Laktaši.

Veliki radar svoje prve sate radiće na putnim pravcima Banjaluka-Prijedor i Banjaluka-Prnjavor.

Inače, prilikom istraživanja urađenih 2011. godine ovaj uređaj je u jednom danu, za nekoliko sati rada, evidentirao 500 do 600 prekršaja, za koje kazne iznose od 30 KM naviše.

Jevđenić je najavio da će uskoro biti nabavljena još dva ovakva uređaja.

Izvor:Mondo