Moj život na kruzeru: Teslićanin Zoran Janjić već tri godine obilazi svijet! (FOTO)

0
1534

Svako od nas je makar jednom pomislio i poželio da proputuje svijetom. U današnjoj situaciji mnogi govore da bi brod bio idealno riješenje, ali samo rijetki su svoje želje i ispunili. Zoran Janjić 26-godišnjak sa Banje Vrućice iz Teslića, već tri godine putuje i zarađuje na kruzeru. Ni on sam kako kaže za ovo vrijeme ne zna gdje je sve bio, uostalom pročitajte intervju sa njim i možda nađete dobre i korisne informacije.

Kako si uopšte dospjeo na brod?

Na brod sam dospjeo tako sto sam se prijavio online na stranicu od agencije koja je sa sjedistem u Sloveniji I nakon toga sam imao grupni intervju u Budimpešti koji je trajao oko 9 sati ( Znaci skoro ste cijeli dan tu radeci grupne vjezbe I prezentacije, a sve to nadgleda takoreći žiri koji prati vaš svaki pokret, znaci bez pritiska, haha) i nakok toga od prijavljenih 90 dobilo je posao nas 40.

Kakvi su bili prvi dani na novom radnom mjestu?

Prvi radni dani ili bolje reći prve tri sedmice ste totalno izgubljeni, pošto je to potpuno drugačiji svijet od onoga u kojem ste doskoro bili, plus dobijete hrpu papira kao da radite na mjesecu i toliko treninga u vezi sigurnosti i vašeg radnog mjesta da nemate vremena za bilo sta drugo osim spavanja i učenja a to je ujedno i period kada najviše ljudi kojima je to prvi ugovor napuštaju brod.

Je li bilo nekih komičnih situacija? 

Komičnih situacija imate redovno toliko da onu prvu već zaboravite na kraju toga istog dana. Tipa kada vas gost pita da li liftovi idu vodoravno ili vertikalno, i da li posada spava isto na brodu ili nas svake večeri preveze helikopter nazad na kopno pa nas vrati ujutro… Pa vi zamislite na što bi to ličilo onda… Haha

Odakle dolaze tvoje radne kolege i jesi li s nekim posebno blizak?

Na brodu na kojem se trenutno nalazim ima preko 92 nacije koje zajedno rade, spavaju i druže se, tako da nema nikakvih predrasuda odakle je neko i kako se zove kao ste je to slučaj na kopnu. U slučaju bilo kakvog vida diskriminacije dobijate momentalni otkaz a ako je nešto ekstremnije čak vas i policija preuzme.

Koji su tvoji osnovni zadatci na brodu?

Sve zavisi od pozicije na brodu i profilu posla, recimo ja radim u butiku dijamanata i švicarskih satova sa još jednim kolegom koji je iz Brazila i posao mi je da to prodajem gostima i to je to.

Koji poslovi se nude i ko na brodu zarađuje najviše?

Velika je ponuda poslova ali konobari, čistaci i kuvari su najtraženiji, a ako planirate da provedete život na brodu onda morate da završite pomorski fakultet pa polako sa promocijama do kapetanske pozicije koja je ujedno i najplaćenija naravno.

Može li se živjeti od bakšiša dok si na brodu?

Može ako radite kao konobar u glavnom restoranu, ali to je i ujedno jedan od najtežih poslova na brodu i sa najmanje slobodnog vremena. 

Reci nam prednosti i mane rada na brodu? Šta ti najviše nedostaje?

Pa recimo da je prva prednost mogućnost zarade više nego kuži, i što će te vidjeti skoro pa ceo svijet, a kao i svakom čovjeku nedostaje mi moja porodica i drage osobe… U mom slučaju djevojka i prijatelji a nekome mačka ili pas, do vas je kako će te to sve da uzmete.

Da li je bilo nekih opasnih situacija prilikom plovidbe?

Ja lično nakon tri godine rada na brodu Bogu hvala nisam imao nikakvih problema i veoma je rijetko da nešto bude, jer je sve veoma dobro organizovano i najmodernija tehnika za sigurnost vodi računa o svemu.

Što bi uradio kada bi saznao da se brod na kojem se nalazite pokvario u sred okeana?

Kao što sam spomenuo za svaku vanrednu situaciju ima protokol koji prati i svaki pripadnik posade zna šta, gdje, i kada da radi u tom momentu tako da nema mjesta panici.

11.Koje zemlje si do sada posjetio? Da li si šta mogao i vidjeti?

Nisam bio na Aljasci i africi tako da ću ovo pitanje da preformulišem u gdje nisam bio, pa da je tako lakse. Ali mi je Novi Zeland na prvom mjestu od svih država koje sam posjetio.

12.Kako tvoje kolege i putnici s kojima si u kontaktu reaguju kad kažeš da si iz Bosne i Hercegovine?Šta im kažeš o svojoj zemlji?

Pa inače dobijem dva pitanja kao recimo da li je još rat, i da li je to u rusiji pa možete da stvorite predstavu i o ostalom repertoaru pitanja.

13.Što bi preporučio svima onima koji planiraju raditi na brodu?

Preporučio bih da dobro razmisle o tome i da nije za svakoga, tako da ne bi imali problema nakon dolazka na brod i bacili uzalud ulog oko 2000 KM prije samog dolaska, a u svakom slučaju želim im mirno more 🙂 . 

Kakvi su tvoji planovi za budućnost?

Što se tiče budućnosti, neka bude kako bude…

TESLIĆ ONLINE ZA VAS!! 🙂

Sidnej – Australija

 

Saradnja i druženje su jako bitni…

 

Malezija
Singapur
Danska
Preko 92 nacije rade zajedno na brodu…
Uživanje…