Antić: EU vršila pritisak za ukidanje RS

0
1325

BEOGRAD – Predsjednik Naprednog kluba Čedomir Antić rekao je da tokom protekle godine nisu umanjena Dejtonskim sporazumom utvrđena prava srpskog naroda u BiH, ali da su ta prava bila pod velikim pritiskom, a najveći pritisak bili su protesti u FBiH.

cedomir-antic

Antić je naglasio da su protesti u FBiH zvanično bili motivisani teškim ekonomskim i socijalnim stanjem građana, ali su u suštini imali političke ciljeve, a snage koje su vodile imale su cilj – unitarizovanu BiH sa velikobošnjačkom hegemonijom.

On je ukazao da je posebno problematično to što su protesti bili podsticani iz inostranstva tokom čitave 2013. godine, a planirani u određenim krugovima u EU i SAD, pri čemu je “EU vršila pritisak za ukidanje Republike Srpske”.

“Ti protesti nisu uspeli, jer su naišli na jednodušno odbijanje političkih elita Republike Srpske i građana”, rekao je Antić, povodom predstavljanja godišnjeg izvještaja o stanju političih i drugih prava srpskog naroda u regionu, nevladine organizacije Napredni klub iz Beograda.

On je ocijenio da je državno rukovodstvo Srbije dobro reagovalo na te proteste, ali je zamjerio što tokom proteklih godina Srbija nije učinila bilo šta ozbiljno da primijeni sistematsku politiku prema Republici Srpskoj i BiH.

Antić je rekao da će predstojeći izbori u BiH prvi put biti izvršeni u uslovima provedenog popisa, čiji nezvanični rezultati govore protiv teze o apsolutnoj većini Bošnjaka.

“Ne znamo rezultate tog popisa, ali prema onome što je procurelo posredstvom bošnjačkih medija, izvesno je da nisu uspeli višegodišnji pokušaji da se na popisu postigne apsolutna većina Bošnjaka, a nije uspeo ni pokušaj da se stvori bosanski narod”, rekao je Antić.

Predsjednik Naprednog kluba ukazao je da je očigledno da na prostoru BiH postoje tri etnički monolitne teritorije i ocijenio da pokušaj da bude provedena presuda Evropskog suda u slučaju “Sejdić – Finci” nema uspjeha zato što se on “pretvorio u želju hrvatskog naroda da dobije predstavnika u Predsjedništvu BiH, a zatim i entitet”.

U godišnjem izvještaju Naprednog kluba o stanju političih i drugih prava srpskog naroda u regionu navodi se da su prava Srba u regionu sve ugroženija u posljednjih šest godina, a taj trend posebno je izražen u protekle dvije godine.

Sve ugroženija prava Srba

Prava Srba u regionu sve su ugroženija u posljednjih šest godina, a taj trend posebno je izražen u protekle dvije godine, navodi se u godišnjem izvještaju o stanju političih i drugih prava srpskog naroda u regionu nevladine organizacije iz Beograda Napredni klub.

Uzrok tome su ekonomska kriza, ali i problemi u kojima se nalazi srpsko društvo i politički razvoj u Srbiji, rekli su predstavnici Naprednog kluba, predstavljajući danas izvještaj koji obuhvata prava dva miliona pripadnika srpske nacije u osam susjednih zemalja, kao i na Kosovu i Metohiji, prema Rezoluciji 1244 UN.

Predsjednik Naprednog kluba Čedomir Antić je kao problem naveo ukidanje svih državnih ustanova u matičnoj zemlji, Srbiji, koje su zadužene da štite prava Srba u regionu i dijaspori.

Prava Srba ne poštuju se, istakao je Antić, u Hrvatskoj, Albaniji, kao ni na Kosovu i Metohiji.

Antić je rekao da je u Hrvatskoj srpska manjina u neravnopravnom položaju u odnosu na druge manjine, kada je riječ o svim pravima, pa i pravima na pismo i ocijenio da tome doprinose i državni mediji poput Hrvatske radio – televizije.

On je ukazao da srpska manjina u Albaniji ima manja prava nego Albanci na jugu centralne Srbije, a da se na Kosovu i Metohiji umjesto garantovanog prava na srpski jezik i ćirilično pismo u prištinskim ustanovama nudi “kroatizovana verzija srpskog jezika i latinično pismo”.

Antić je rekao da je položaj Srba na Kosovu i Metohiji izuzetno nesiguran i da je EU jedini garant za provođenje ograničenih prava koja su im data briselskim sporazumom.

“Jedina garancija provođenja autonomnih prava je EU, tako da i sama promena administracije u EU može dovesti do promene tih prava”, ukazao je Antić.

NEZAVISNE/SRNA