Kako preživjeti ponedjeljak

0
1300

Kako sebi barem malo olakšati prvi radni dan u sedmici, koji je mnogima najgori radni dan jer nakon vikenda opet slijedi rano ustajanje i svakodnevni radni problemi i obaveze. Oko tri četvrtine radno aktivne populacije ne podnosi prvi dan u tjednu i reaguje mrzovoljno na jutarnju zvonjavu alarma, ustajanje, odlazak na posao i s nestrpljenjem iščekuje kraj radnog vremena koji nikako da dođe.

Pa pokušajte slijediti naše savjete i olakšajte početak svakog novog radnog tjedna.

Ne preskačite doručak

Osobe koje redovno doručkuju imaju manje nezgoda na radnom mjestu, izbalansiran im je nivo šećera u krvi, a mozak radi u višoj brzini.

Muzikom protiv lošeg raspoloženja

Dokazano je da slušanje dobre muzike oslobađa pozitivnu energiju. Pustite omiljenu pjesmu, zapjevajte, zaplešite, izbacite stres iz sebe.

Ne ignorišite frustracije

Slobodno podijelite osjećaje oko ponedjeljka s kolegama. Ne pravite se da je sve u redu, ne smješkajte se lažno. Ako vas neko pita kako ste, ne odgovarajte s uobičajenim “dobro sam”.

Tuširanje – obavezno

Svakako se preporučuje tuširanje ujutro iz razloga da se prije osvjestite i pripremite za nove radne pobjede.

Izbjegavajte sukobe

Sitnice mogu dovesti do velikih svađa zbog povećane razdražljivosti i agresivnosti koje donosi povratak na posao nakon vikenda. Prijeđite preko malih stvari koje vas smetaju i ne prigovarajte bližnjima.

Pospremite svoj sto

U petak se pobrinite za to da radno mjesto ostavite pospremljeno i oku ugodno. Osobe koje u ponedjeljak dođu u uredan ured lakše se usredotoče na posao.

Polako se probudite

Izbjegnite jutarnju mrzovolju buđenjem 15 minuta ranije nego inače. Koliko god teško bilo, ranije ustajanje može bitno utjecati na raspoloženje. Tijelo se polako budi i postiže radnu temperaturu.

Moć pozitivnih misli

Motivišite se za posao. Ponavljajte rečenice poput “sve će biti dobro”, ili “ovaj dan bit će pun iznenađenja” jer dokazano je da se snagom misli može promijeniti unutrašnje raspoloženje.

Obucite najdražu odjeću

Omiljene traperice ili odijelo daju toliko potreban osjećaj ugođaja.

Izbacite frustracije iz sebe

Pošteno opsujte što morate na posao na kojem ste ionako slabo plaćeni, gdje vas kolege živciraju, a šef vam je umišljeni gotovan. Pripazite pritom da riječi pune ogorčenja izgovarate u svoja četiri zida, tokom tuširanja ili u automobilu, a ne pred nadređenima.

[facebook][tweet][digg][stumble][Google][feedburner name=”Feed Name”][pinterest][follow id=”Username” size=”large” count=”true” ]

moj teslic info