Pogazili riječ, voda u Doboju skuplja za 15 odsto

0
1007

DOBOJ – Gradska uprava Doboj nije ispunila obećanje da će, ako ne poskupi struja, ne samo poništiti odluku o povećanju cijena komunalnih usluga za 15 procenata, nego će ih smanjiti za još pet procenata.

U to su se uvjerile mnogobrojne Dobojlije čiji su julski računi za vodu veći za 15 procenata, pa su obrazloženje zašto je to tako potražili u ovdašnjem Forumu za zaštitu potrošača.

“Devedeset procenata ljudi koji su se nama obratili smatralo je da je ta odluka o poskupljenju bukvalno povučena, jer su tako organi Uprave u medijima predstavili i kao da neće dolaziti do poskupljenja komunalija”, kaže Snežana Šešlija, predstavnica dobojskog Foruma za zaštitu potrošača.

Živko Erceg, pomoćnik direktora “Vodovoda”, veće račune potrošačima obrazložio je obavezom preduzeća na čijem je čelu da ispoštuje odluku koju je donio osnivač, odnosno Skupština grada.

“Kao što sam rekao, ‘Vodovod’ je u vlasništvu grada, i dužan je da poštuje odluke Skupštine grada. Razloge utvrđuje predlagač, naše je da primjenjujemo odluke”, rekao je Erceg.

Skupština grada Doboj na sjednici održanoj 18. juna usvojila je odluke o poskupljenju vode, odvoza smeća i grijanja za 15 procenata, uz zaključak da do njene primjene neće doći ukoliko 1. jula ne poskupi struja u RS.

S obzirom na to da do povećanja cijene struje nije došlo, SNSD je 1. jula tražio od gradonačelnika Obrena Petrovića i skupštinske većine da hitno sazovu sjednicu Skupštine grada i ponište odluke o poskupljenju komunalija, ali skupštinskog zasjedanja nije bilo tokom jula i avgusta, iako su u Gradskoj upravi najavljivali da će biti održano.

Sanja Vulić, predsjednica SNSD-ovog Kluba odbornika, navodi da je realizacija odluka o poskupljenju komunalija “novi dokaz o lažljivoj i spletkaroškoj politici vladajuće stranke u Doboju”.

“Sasvim je logično da, ako je odluka usvojena, a potom objavljena u ‘Službenom glasniku’ grada, po automatizmu stupa na snagu i ide se u realizaciju iste. Poskupljenje komunalija je bila njihova davna namjera, pa su najavu poskupljenja struje, do koje nije došlo, uzeli kao izgovor. Pri tome, poskupljenje od 15 procenata donosi samo njima profit koji će im iduće, izborne godine dobro doći”, kazala je Vulićeva.

U Gradskoj upravi u petak nije bilo moguće dobiti odgovor na pitanje da li će sporne odluke o poskupljenju komunalija doći na dnevni red septembarskog zasjedanja Skupštine, samo je poručeno da Skupština korekcije cijena komunalnih usluga vrši na osnovu prijedloga preduzeća koja ih pružaju.