18/01/2018 13:21
NAJNOVIJE VIJESTI
Dionica Prnjavor – Doboj u završnoj fazi

Dionica Prnjavor – Doboj u završnoj fazi

DOBOJ – Radovi na dionici autoputa Banjaluka – Doboj, od Prnjavora do Doboja, ulaze u završnu fazu, koja podrazumijeva postavljanje završnog sloja asfalta, radove na odvodnji, pristupnim nasipima za nadvožnjake, postavljanje zvučne izolacije, zaštitne ograde i regulaciju potencijalnih klizišta.

Oko 700 radnika na dionici dugoj 36,6 kilometara dosad je uradilo 72 odsto ukupnog posla, a pod prvim slojem asfalta je već dvadesetak kilometara puta. Kako smo se uvjerili na terenu, najzahtjevniji objekti, kao što je most preko rijeke Bosne dugačak 412 metara i Centar sa osmatranje i kontrolu saobraćaja, su završeni. Tokom radova, koji traju gotovo tri godine, iskopano je preko četiri miliona kubnih metara zemlje, a na samoj trasi dionice od Prnjavora do Doboja biće postavljeno više od 1,5 miliona kvadratnih metara asfalta.

“Ostala je još završnica i finaliziranje radova, jer svi složeniji objekti i poslovi koji su podrazumijevali velike iskope, nasipe i angažovanje velikog broja i radnika i mašina su završeni. Dio trase se priprema za prvi sloj asfalta, dio je već prekriven i ostalo je još da se završe neki manji nadvožnjaci, podvožnjaci i pristupni putevi. U svakom slučaju najveći i najzahtjevniji dio posla je završen”, rekao je Boštjan Brolih, operativni vođa projekta.

Na dionici od Prnjavora do Doboja izgrađena su ili su u završnoj fazi izgradnje ukupno 64 objekta, odnosno veliki i mali mostovi, nadvožnjaci, podvožnjaci, propusti i tuneli, a u prosjeku u protekle tri godine svakodnevno u toku sezone bilo je angažovano više od 900 radnika.

Inače, projekat izgradnje autoputa od Banjaluke do Doboja, odnosno dionice od Prnjavora do Doboja započeo je na jesen 2012. godine s ciljem da bude završen do novembra ove godine.

Međutim, kako navode i izvođači radova i investitor JP “Autoputevi RS”, zbog objektivnih okolnosti, prije svega prošlogodišnjih poplava, taj rok neće biti ispoštovan.

Izgradnja ove dionice finansira se kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 180 miliona evra, s tim da je ukupna vrijednost projekta autoputa od Banjaluke do Doboja vrijedna nešto više od 340 miliona evra.

Druga dionica od Banjaluke do Prnjavora, na kojoj se trenutno radi na obilježavanju i čišćenju terena, rušenju objekata, uklanjanju šiblja i drveća u pojasu izvršene eksproprijacije, duga je 35,3 kilometra i koštaće oko 160 miliona evra, a sredstva su obezbijeđena kreditom od Evropske investicione banke.

Kompletan autoput od Banjaluke do Doboja, koji je podijeljen u dvije faze, gradi konzorcijum koji čine firme “Integral inženjering” iz Laktaša i “Granit” iz Skoplja.

Izvor:Nezavisne novine

Facebook Comments

Comments

comments

About Teslić Online

Teslić Online je portal, kreiran od strane mladih entuzijasta u cilju stvaranja kreativnih sadržaja koji bi služili svim građanima Teslića, ali i šire. Portal takođe prikuplja sve informacije korisne za krajnje korisnike, objedinjuje na jednom mjestu i prezentuje na najkvalitetniji način. Teslić Online nastoji izgraditi jedinstvenu prepoznatljivost, na način, da će stvoriti prostor za sve izvore informacija. Takođe želimo koristiti svim građanima Teslića a i šire, ne propagirajući samo određene izvore informacija, već naprotiv, izgraditi raznolikost izvora informacija i time dati mogućnost, svim našim korisnicima da sami donesu sud o temi ili temama.
Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net