Mercedes nastavlja saradnju sa Rusima

0
1067

mercedes-nastavlja-saradnju-sa-rusima

Iako su mnogi u proteklih par meseci počeli sa uvođenjem sankcija Rusiji njima se neće priključiti i nemački automobilski gigant, jer bi to negativno uticalo na rezultate poslovanja njihovih fabrika.

Nemački Mercedes je u prvih šest meseci tekuće godine zabeležio skok u prodaji na tržištu Rusije za čak 40%. Zato i ne čudi što ova nemačka firma ne planira da prekine saradnju sa Rusijom u kojoj imainvesticije, napravljenih u proteklih pet godina, koje prelaze cifru od 10 milijardi evra.

Prema rečima Ditera Zecea, glavnog direktora kompanije Mercedes, ukoliko bi se prekinula saradnja sa Rusijom to bi značilo da pola miliona Nemaca ostaje bez posla. Zece je još dodao da su tržišta Rusije i Južne Amerike, pored Kine, tržišta gde očekuju povećanje prodaje.

Da bi odluka o uvođenju sankcija bila loša po poslovanje Mercedesa tvrdi i Vilem Benzesen, jedan od članova Korporacije “Dajmler”. On deli mišljenje Zecea da bi sankcije značile usporavanje rasta proizvodnje i prodaje koji su krucijalni za uspeh jedne fabrike.

“Nama je potreban gas za proizvodnju, a Rusima gotovi proizvodi. U međuvremenu smo ipak otvorili fabriku u Rusiji zbog poreza i carine. Naš proizvod je 30 odsto jeftniji, a zaposlili smo, za pocetak, 600 radnika”, reči su Benzesena.

AUTOPORTAL.RS