Više od 25.000 vjernika u Komušini za praznik Velike Gospe (FOTO)

0
1194

U petak, 14. avgusta 2015. godine nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predslavio je Svetu misu uoči Velike Gospe u nadbiskupijskom svetilištu Majke Božje Kondžilske u Komušini pred više od 25 000 vjernika i oko 30 koncelebranata.

U prigodnoj homiliji kardinal Puljić posebno je istakao da čovjek današnjice robuje modernoj nepismenosti, a ta nepismenost „sastoji se u tome da su nam utjecaji sa strane paralizirali mišljenje, da sve manje mislimo svojom glavom i onda se pitamo otkuda toliki i takvi problemi“.

kondzilo1

Kardinal Puljić pozvao je okupljene vjernike u svetištu da čitaju posebno tri stvari – tri knjige.

„Prva knjiga je knjiga prirode, prirode koju je Bog stvorio i povjerio čovjeku oslanjajući se na Papinu encikliku Laudato si, te istaknuo da moramo poštivati Božje zakone koji su u njoj upisani, da moramo poštivati naravni zakon koji je u nama usađen. Danas vidimo da se moderni čovjek u potpunosti okrenuo protiv tih zakona a primjeri za to su eutanazija, abortus i druge moderne metode uništavanja čovjeka i Božjih zakona. Tko prirodu remeti priroda mu se osveti”, zaključio je kardinal Puljić, koji je potom nastavio: “Druga knjiga koju trebamo čitati jeste Riječ Božja – Sveto Pismo. Sve manje posežemo za Božjom Riječi, a Riječ Božju trebamo čitati kao pismo osobe koja nas voli, koja nas istinski i beskompromisno”.

Govoreći o “trećoj knjizi”, kazao je da je to knjiga naše savjesti “koju moramo ponovno otkriti i početi čitati”, jer je to “glas Božji u nama”. “Savjest nam pomaže da razlučimo što je dobro a što je zlo. Činjenica je da sve manje znamo čitati tu knjigu, posebno mlađi naraštaji jer su nam ju otupili”, istaknuo je kardinal Puljić te dodao da je to problem primjetan u modernom društvu koje karakteriše agresivni relativizam koji za cilj ima brisanje temeljnih vrijednosti, otupljivanje savjesti, čineći tako čovjeka nesposobnim za razmišljanje.

Kondzilo3

Kardinal Puljić pozvao je vjernike da se ne boje biti hrabri svjedoci Kristovi koji žive svoja uvjerenja, da ne zaborave svoje korijene, te da se ne boje žrtve. Posebno je pozvao na otvorenost prema životu, na zdravo domoljublje i rodoljublje jer „svoj narod voli onaj koji kolijevku njiše, a ne onaj koji zastavom maše“.

„Neka nam primjer žrtve, poniznosti i otvorenosti Bogu i Božjem zakonu bude blažena djevica Marija“, zaključio je kardinal.

Izvor: KTA BiH