Više od polovine ispitanika za samostalnost RS, vole Dodika, a vjeruju prije svega crkvi

0
1060

BANJALUKA – Čak 70 odsto anketiranih građana Republike Srpske, ukoliko bi sutra bio održan referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, izjasnilo bi se protiv neustavnog i nezakonitog nametanja zakona od visokog predstavnika u BiH i primjene njegovih odluka na teritoriji Srpske, rezultati su istraživanja “Centra za društvena istraživanja i analize” iz Banjaluke.

Istraživanje je obavljeno na uzorku od 1.414 ispitanika u periodu od 17. 20. jula u 72 naseljena mjesta Republike Srpske.

Ukoliko bi sutra bio održan referendum na pitanje “Da li podržavate neustavno i nezakonito nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice, a posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?”, 78 odsto glasača u Srpskoj bi izašlo na izjašnjavanje, a samo njih šest odsto bi zaokružilo odgovor “da”.

Pojedini mediji u Republici Srpskoj spekulisali su da će vlasti u Republici Srpskoj povući odluku o referendumu nakon sastanka predsjednika Srpske Milorada Dodika sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali javnost nije pokolebala ni izjava slovačkog šefa diplomatije Miroslava Lajčaka na margini zasjedanja ministara inostranih poslova EU da je odluka o referendumu neprihvatljiva i da Dodik ne poštuje svoje obaveze prema EU, kao ni brojne spekulacije da bi međunarodna zajednica mogla uvesti sankcije Srpskoj, piše portal “Iskra”.

Prema ovom istraživanju, 42 odsto ispitanika smatra da je referendum dobra odluka, isti broj građana kaže da nema stav o tome, dok se samo 16 odsto građana izjasnilo da je referendum loša politička odluka.

Kada se ovi rezultati ukrste sa rezultatima odgovora na pitanje “Kako biste odgovorili na postavljeno referendumsko pitanje?”, kod 16 odsto ispitanika koji smatraju da je referendum loša politička odluka, njih 26 odsto bi izašlo na referendum i zaokružilo odgovor “ne”, dok iz te grupe oko 20,6 odsto još nemaju izgrađen stav o tom pitanju.

U okviru ovih koji ne znaju kako će odgovoriti na referendumsko pitanje, skoro dvije trećine nema stav o referendumu, dok je veći broj onih koji smatraju da je odluka dobra, njih šest odsto, nego onih koji smatraju da je to loša odluka – svega četiri odsto.

Ovo upućuje na zaključak da bi, da ako bi sutra bio održan referendum, odgovor “ne” dalo oko 70 odsto glasača.

Dodik i dalje najpopularniji…

преузимање
ARHIVA, DODIK I VUČIĆ

Kada je riječ o rejtingu političkih partija u Republici Srpskoj, kad bi se sutra održali izbori, 50,23 odsto građana glasalo bi za vladajući SNSD.

Svi pritisci na Republiku Srpsku, ali i događaji neposredno prije i tokom komemoracije u Potočarima, posebno oslobađanje muslimanskog ratnog komandanta u Srebrenici Nasera Orića i napad na Vučića, dovelo je do pojačane nacionalne homogenizacije u Srpskoj, piše “Iskra”.

Uzdržanost opozicionog bloka u Srpskoj o pitanju referenduma, kako se navodi, dovela je do pada njihovog rejtinga, tako da bi opozicioni blok “Savez za promjene” imao zbirno oko šest odsto manje glasova nego tokom prošlogodišnjih izbora, dok bi vladajuća koalicija u Srpskoj ostvarila rast veći od 10 odsto.

Osim toga, funkcioneri vodeće opozicione partije SDS-a Mladen Bosić i Ognjen Tadić pretrpjeli su značajan pad rejtinga, pa, prema rezultatima istraživanja. Tako aktuelni gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, čija je prosječna ocjena 3,02, na skali od 1 do 5, ima značajno veći rejting kod glasača SDS-a nego Bosić, koji ima prosječna ocjena 2,25 i Tadić, sa prosječnom ocjenom 2,61.

Kada se posmatra ukupan broj ispitanika, Dodik i dalje drži poziciju najpopularnijeg političara u Srpskoj, sa prosječnom ocjenom 3,37.

U slučaju da sutra budu održani izbori u Srpskoj, izlaznost bi bila veća za 2,29 odsto nego na oktobarskim izborima 2014. godine.

Na osnovu ovih podataka može se zaključiti da je prisutna pojačana nacionalna homogenizacija oko vladajuće partije SNSD-a, koja je identifikovana u srpskom narodu kao najsnažniji zaštitnik srpskih nacionalnih interesa u BiH.

Oko 53,54 odsto podržalo bi samostalnost RS

Na pitanje “Da li samostalnost Republike Srpske treba da bude politički cilj za budućnost?”, 53,54 odsto ispitanika zaokružilo je odgovor “da”, njih 15,34 odsto odgovor “ne”, dok je 31,12 odsto ispitanika reklo da nema stav o ovom pitanju.

Slični su rezultati i kod pitanja “Podržavate li deklaraciju SNSD-a o slobodnoj i samostalnoj Srpskoj?”, gdje je 54 odsto ispitanika zaokružilo odgovor “da”, njih 14,84 odsto odgovor “ne”, dok 31,16 odsto ispitanika nema stav o ovom pitanju.

Iz ovog se može zaključiti da je politički program borbe SNSD-a za vraćanje izvornih nadležnosti i veću samostalnost Srpske prihvaćen kod najvećeg dijela građana Republike Srpske.

Najviše se vjeruje crkvi, zatim policiji

Prema istraživanju, Srpska pravoslavna crkva je institucija od najvišeg povjerenja građana Republike Srpske sa prosječnom ocjenom 3,97 na skali od 1 do 5, zatim slijedi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske sa ocjenom 3,55, a na trećem mjestu je Vlada Republike Srpske sa ocjenom 3,02.

Kada bi se sutra održao referendum o ulasku BiH u EU, u Republici Srpskoj 43,4 odsto građana bi glasalo za članstvo, njih 33,87 odsto bi bilo protiv članstva BiH u EU, dok je 22,73 odsto ispitanika odgovorilo “ne znam”.

Kada je riječ o ulasku BiH u NATO, u Republici Srpskoj 12,74 odsto građana bi glasalo za članstvo, njih 65,66 odsto bi bilo protiv, dok je 21,6 odsto ispitanika odgovorilo “ne znam”.

SRNA-Izvor