PODSTICAJI U PRIVREDI: 310.000 KM IZ BUDŽETA OPŠTINE ZA 62 NOVOZAPOSLENA RADNIKA

0
1200

Načelnik opštine Teslić, Milan Miličević, potpisao je danas ugovore sa direktorima preduzeća „Škrebić Kompani“ i „Zlata“ Teslić o dodjeli podsticajnih sredstva za zapošljavanje nezaposlenih lica na području opštine Teslić u iznosu od 310.000 KM.

Naime, prema Odluci o dodjeli sredstava za zapošljavanje nezaposlenih lica, a u skladu sa rezultatima javnog konkursa, podsticajna sredstva za otvaranje novih radnih mjesta, radi zapošljavanja nezaposlenih lica, dodijeljena su sljedećim privrednim subjektima i to: preduzeću „Škrebić Kompani“ 250.000 KM za zapošljavanje 50 radnika, ZTR „Beton“ 35.000 KM za zapošljavanje sedam radnika i ZP „Zlata“ Teslić 25.000 KM za zapošljavanje pet radnika.

Prema riječima načelnika opštine Teslić, Milana Miličevića, današnje potpisivanje ugovora predstavlja čin stimulisanja zapošljavanja na području opštine, te kako je istakao, radi se o najbitnijoj odluci koju je donijela Skupština opštine Teslić u posljednje dvije i po godine.

„Na završetku prvog konkursa, u prilici smo da krenemo u konačnu realizaciju, a radi se o ukupno 62 novozaposlena radnika u tri privredna subjekta za koje će poslodavci da dobiju po 5.000 KM po zaposlenom radniku, naravno, uz sve one uslove koje treba da ispuni i poslodavaca i sa druge strane Opštinska uprava Teslić“ – pojasnio je Miličević.

Miličević je dodao da je javni poziv za stimulaciju zapošljavanja za tekuću 2015. godinu zatvoren, konkurisalo je devet privrednih subjekata za 197 radnika.

„Taj konkurs je u toku i kada se on bude završio pristupićemo potpisivanju i tih novih ugovora“ – rekao je Miličević i dodao da je to najbolji način da ono što predstavlja ključni problem, a to je nezaposlenost, kroz stimulisanje na lokalnom nivou bude koliko-toliko ublažen.

Miličević je istakao da je opština Teslić jedna od rijetkih koja stimuliše zapošljavanje i da prema podacima kojima raspolaže, 5.000 KM po novozaposlenom radniku je najveći iznos koji jedna lokalna zajednica u RS daje.

Direktor preduzeća „Škrebić Kompani“, Dragutin Škrebić, zahvalio se opštinskoj vlasti što je, kako je istakao, prvi put na prostoru opštine Teslić našla razumijevanje za novozapošljavanje i stimulisanje zapošljavanja.

„Smatram da su to najbolje uložena sredstva, jer se najbrže ponovo vraćaju u budžete, a pored toga, zapošljavamo nezaposlene ljude i rješavamo socijalne probleme naše opštine“ – rekao je Škrebić. On je pojasnio da sredstva koja se dobiju od Opštine neće ići u potrošnju, nego će dalje ići u dalji razvoj firme.

„Kolektiv trenutno zapošljava 395 radnika, od dana raspisivanja konkursa, pa do danas, nismo zaposlili 50 radnika za koje smo konkurisali, nego 152, ali nismo konkurisali za svih 100 mjesta za koliko je konkurs bio raspisan, nego smo bili korektni uvažavajući činjenicu da će i drugi kolektivi konkurisati za ta sredstva“ – rekao je Škrebić, izrazivši uvjerenje da će ovaj konkurs i ponašanje opštinske vlasti dati rezultate u narednom periodu.