Vaše telo posle jedne konzerve „koka-kole“

0
1391

Da li ste se ikada zapitali šta se dešava u vašem telu posle samo jedne konzerve ovog gaziranog pića? Infografika sastavljena od strane britanskog farmaceuta govori nam šta se događa sat vremena nakon što smo popili „koka-kolu“.

Prvih 10 minuta: U telo smo uneli čak 10 kašičica šećera, količinu više nego dovoljnu za ceo dan.

20 minuta: Količina šećera izaziva navalu insulina, a jetra ga pretvara u masnoću.

40 minuta: Organizam apsorbuje kofein, šire se zenice, krvni pritisak raste i blokiraju se receptori u mozgu koji sprečavaju pospanost.

45 minuta: Organizam stvara dopamin koji stimuliše centre za užitak u mozgu.

Sat vremena: Fosforna kiselina vezuje kalcijum, magnezijum i cink, što dodatno podstiče metabolizam. Do izražaja dolaze i diuretska svojstva kofeina pa češće mokrite i izbacujete natrijum, elektrolite i vodu iz tela. Počinjete da se osećate razdražljivo i tromo. Izbacili ste svu tečnost iz „koka-kole“, ali s njom i korisne stvari koje je vaše telo moglo iskoristiti za hidrataciju organizma i jačanje kostiju i zuba.

Količina šećera u jednoj konzervi
Količina šećera u jednoj konzervi
Spomenuta infografika nastala na istraživanjima britanskog farmaceuta Niraja Naika koji je za Dejli mejl izjavio: „Tokom istraživanja otkrio sam da gazirana pića imaju ogroman uticaj na krvni pritisak, dijabetes i bolesti srca“.

Dejli mejl kontaktirao je sa stručnjacima koji su izjavili šta misle o konzumiranju ovog pića.

„Ne radi se samo o velikim količinama kukuruznog sirupa. Tu su i so i kofein a gazirana pića su prepuna kiselina koje oštećuju zubnu gleđ, što dovodi do karijesa. Samo jedna limenka sadrži 39 grama šećera, a to je dnevna doza“, kaže doktorka Samir Pate i dodaje da je potrebno samo 20 sekundi kako bi bakterije u ustima počele da proizvode kiselinu i da nagrižu gleđ.

Nutricionistkinja Ela Alred ističe da svakodnevno konzumiranje gaziranih pića povećava opasnost od visokog krvnog pritiska, bolesti srca, dijabetesa i gojaznosti.

„Kofein koji unosimo ‘koka-kolom’ uništava određene receptore u mozgu. Nakon prestanka delovanja pića postajemo dehidrirani i umorni, što nas podstiče da se ponovno stimulišemo na isti način. Šećer i kofein stimulišu iste centre za užitak u mozgu kao i u slučaju kokaina i heroina – želimo još“, dodaje Alred.

Stručnjaci preporučuju da unos šećera smanjimo na najviše sedam kašičica/kockica dnevno.

RTS