Kubanska vakcina protiv raka u septembru u Srbiji?

0
1044

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar na pitanje kada će stići kubanska vakcina za lječenje raka pluća u Srbiji, odgovorio je da se u narednih sedam do 15 dana očekuje izjašnjavanje kubanske strane o međudržavnom sporazumu koji treba da se potpiše.

“Čim potpišemo taj sporazum, ulazimo u proceduru za dva lijeka, vakcinu za rak pluća i dijabetično stopalo. Kubanska strana nam je poslala protokole i informacije kako bismo se spremili. Ako potpišemo sporazum u dogledno vrijeme, mislim da u septembru možemo da očekujemo da ta vakcina i lijek budu u Srbiji” rekao je Lončar.

Lončar je istakao da je Fondu za liječenje djece u inostranstvu 10. jula bilo oko 3,7 milijardi dinara, dok je na deviznom računu bilo nešto više od 17.000 evra, ukazujući da je do sada upućen 41 zahtjev za liječenje.

“Postupak je završen za desetoro dece, tri zahtjeva su odbijena zbog neodgovarajuće dokumentacije, a ostali su u fazi razmatranja i veći dio će biti odobren, rekao je Lončar odgovarajući na pitanje poslanice Nove Srbije Dubravke Filipovski.

On je dodao da je od 15 zahtjeva za dijagnostku 12 već poslato i dijagnostika je urađena, a jedan postupak u toku.

Odgovarajući na pitanje o zračenju pacijenata oboljelih od malignih bolesti, Lončar je izrazio nadu da će u Kamenici akceleratori biti instalirani do Nove godine i da je u toku nabavka još četiri aparata – dva za Niš, jedan za Kragujevac i jedan za Beograd.

AGENCIJE/PRESS