17/12/2017 07:41
NAJNOVIJE VIJESTI
Invalidima u Doboju uskraćeni i smještaj i stručnjaci

Invalidima u Doboju uskraćeni i smještaj i stručnjaci

DOBOJ – Smještajnih kapaciteta i adekvatnih stručnjaka za cjelodnevni rad i zbrinjavanje osoba s invaliditetom u Doboju nema, tvrde u Koaliciji 15 organizacija osoba s invaliditetom, zbog čega su prinuđeni da adekvatnu pomoć zatraže u susjednoj opštini Doboj Istok i tamošnjem Prihvatnom centru “Duje”.

“Naše organizacije nemaju kapacitete, ni finansijske, ni ljudske, da pruže takav vid podrške svom članstvu. Mi gledamo da uputimo ljude i povežemo ih s organizacijama koje imaju takve projekte”, navodi Zoran Panić, predsjednik Koalicije 15 organizacija osoba s invaliditetom iz Doboja, Doboj Istoka i Doboj Juga.

Sanja Živković, predsjednica dobojskog Udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama, navodi da trenutno dvije osobe sa posebnim potrebama koriste usluge Prihvatnog centra “Duje”, od kojih jedna boluje od autizma.

“U pitanju je vrlo težak oblik autizma i niko od nas u Doboju trenutno nema edukovane ljude koji bi sa takvom osobom radile programe. Da ne govorim o smještaju osoba koje su sklone autodestrukciji ili destrukciji prema ljudima oko sebe. Šta da radite sa takvim članom porodice kad ga morate smjestiti”, zapitala je Živkovićeva.

Prihvatni centar “Duje”, najveći projekat Međunarodnog foruma solidarnosti “Emmaus” iz Doboj Istoka, zbrinjava više od 400 osoba u stanju socijalne potrebe iz cijele BiH, navodi Sabina Arnaut-Jahić, i dodaje da se njima pruža usluga smještaja, radno-okupaciona terapija, usluge stomatologa, fizijatara i drugih stručnjaka.

“Kroz radno-okupacionu terapiju oni imaju mogućnost da kroz rad sa prirodnim materijalima stimulišu svoju motoriku, razvijaju svoje kapacitete i očuvaju one već postojeće”, kazala je Arnaut-Jahićeva, te dodala da sarađuju sa resornim ministarstvima u oba bh. entiteta, kao i sa centrima za socijalni rad.

U Doboju je nedavno otvoren Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama, u čiju izgradnju je uloženo više od milion KM, i koji može pružiti usluge za više od 400 djece, ali njihov boravak u ovoj ustanovi, kažu u Udruženju roditelja djece sa posebnim potrebama, nije cjelodnevni, nego se svodi na nekoliko sati tokom dana.

Starački dom

U Doboju ne postoji ni Dom za invalide i stara lica, kaže Nada Stuhli, predsjednica regionalnog Udruženja distrofičara, koje okuplja nekoliko stotina članova, a tako nešto je, dodaje, veoma potrebno zajednici.

“Populacija sve više stari. Nisu to samo osobe s invaliditetom, nego imamo i starih lica kojima je kućna njega potrebna, tako da bi dobro došla obuka za pružanje kućne njege i personalne asistencije, kako bismo dobili kvalitetan kadar, koji će moći pružiti kvalitetne usluge”, kazala je Stuhlijeva.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook Comments

Comments

comments

About Teslić Online

Teslić Online je portal, kreiran od strane mladih entuzijasta u cilju stvaranja kreativnih sadržaja koji bi služili svim građanima Teslića, ali i šire. Portal takođe prikuplja sve informacije korisne za krajnje korisnike, objedinjuje na jednom mjestu i prezentuje na najkvalitetniji način. Teslić Online nastoji izgraditi jedinstvenu prepoznatljivost, na način, da će stvoriti prostor za sve izvore informacija. Takođe želimo koristiti svim građanima Teslića a i šire, ne propagirajući samo određene izvore informacija, već naprotiv, izgraditi raznolikost izvora informacija i time dati mogućnost, svim našim korisnicima da sami donesu sud o temi ili temama.
Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net