Rusija podržala referendum u RS!

0
1031
Podršku Rusije vlastima u Republici Srpskoj da sprovedu referendum o povjerenju pravosudnom sistemu BiH, ukoliko Sud i Tužilaštvo BiH nastave s diskriminatorskim odnosom prema srpskim žrtvama, brojni analitičari ocijenili su kao jasan dokaz da je predsjednik RS, Milorad Dodik, dobio zeleno svjetlo iz Moskve za organizovanje referenduma, uprkos protivljenju takvoj ideji aktuelnih vlasti u Srbiji!
Rusija
Zaključujući da će se poslije jučerašnjeg zvaničnog stava Ministarstva spoljnih poslova Rusije, da je RS prinuđena da pribjegne demokratskim sredstvima zbog pristrasnosti pravosudnih institucija BiH, najveći udar iz Brisela i Vašingtona sručiti na leđa srpskog premijera Aleksandra Vučića, sagovornici Pressa ističu da je realno očekivati da će Vučić uskoro tražiti novi hitan sastanak s Dodikom.

– Vlasti u Beogradu, a kada o njima govorim mislim na Aleksandra Vučića, sada će se naći pod još većim pritiscima sa Zapada da Dodika i rukovodstvo RS odgovore od sprovođenja referenduma. Nakon jučerašnjeg saopštenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije postalo je jasno da predsjednik RS nije bezglavo krenuo u novu priču o referendumu, kako su to neki ranije olako ocjenjivali, već da je ovog puta pribavio konkretnu podršku spolja, konkretno od Rusije – kaže za Press Cvijetin Milivojević, politički analitičar iz Beograda.

Brisani prostor

Podsjećajući da je Vučić, odmah nakon usvajanja odluke o referendumu u Narodnoj skupštini RS, tražio od Dodika da odustane od tog koraka i potraži kompromisno rješenje, Milivojević tvrdi da se uskoro može očekivati sličan potez premijera Srbije koji se, prema njegovim riječima, ni kriv ni dužan našao na “brisanom prostoru” sukoba na globalnom planu između Rusije i Zapada.

Anđelković: Loptica prebačena Sarajevu!

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je poslije saopštenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije i podrške rukovodstvu RS u vezi s održavanjem referenduma, loptica odgovornosti povodom ovog pitanja sada prebačena Zapadu i Sarajevu.

– Jasno je da, u slučaju nepostizanja brzog kompromisa o budućem načinu rada Suda i Tužilaštva BiH, vlasti u Banjaluci neće oklijevati da raspišu referendum. Rusija se izjasnila, a sada su na potezu EU, SAD i bošnjačka strana – kaže Anđelković.

– Vučić je, kao “evropski” i “prozapadni” političar, obavezan da sprovodi zadatke dobijene iz Brisela i Vašingtona. To ga, opet, dovodi u direktnu konfrontaciju s interesima Rusije. S druge strane, zvanična Moskva je u eri Vladimira Putina pokazala da vodi samostalnu spoljnu politiku, da podržava izvorni Dejtonski sporazum, te da neće dozvoliti njegovo daljnje prekrajanje na štetu RS. Posljednje saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Rusije, uostalom, to najbolje pokazuje – zaključuje Milivojević.

Pažljivo posmatranje

Inače, u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije, koje je objavljeno i na zvaničnom sajtu ovog ministarstva, između ostalog, navodi se da Moskva pažljivo prati reagovanja na odluku Narodne skupštine RS od 15. jula o referendumu o povjerenju pravosudnom sistemu BiH.

– Nizak nivo efikasnosti pravosudnog sistema BiH generalno priznaju i političke snage unutar BiH i međunarodna zajednica. Postoji pristrasnost i neobjektivnost prema jednom od konstitutivnih naroda – Srbima. Kršenje njihovih legitimnih prava ne nailazi na potrebna reagovanja pravosudnih organa na zajedničkom nivou. Zbog toga je Republika Srpska prinuđena da pribjegne demokratskim instrumentima koje ima na raspolaganju, sa ciljem da obezbijedi ostvarenje svojih legitimnih interesa – navodi se u saopštenju.

PRESS