19/02/2018 15:07
NAJNOVIJE VIJESTI
DANAS JE PAVLOVDAN: Evo šta će se dogoditi ako danas učinite dobro delo
PAVLOVDAN U SABORNOJ CRKVI U BEOGRADU 13.07.2015

DANAS JE PAVLOVDAN: Evo šta će se dogoditi ako danas učinite dobro delo

Danas Sprska pravoslavna crkva obeležava Sabor svetih dvanaest apostola, ili Pavlovdan.

Mada svaki od dvanaest velikih apostola ima svoj naročiti dan praznovanja u godini, ipak je crkva odredila ovaj dan kao saborni praznik svih ukupno, i uz njih Pavla. Ovo su imena i ovo su dani posebnog praznovanja svete Dvanaestorice:

Petar – 29. juna i 16. januara; Andrej – 30. novembra; Jakov Zevedejev – 30. aprila; Jovan Bogoslov – 26. septembra i 8. maja; Filip -14. novembra; Vartolomej – 11. juna i 25. avgusta; Toma – 6. oktobra; Matej Jevanđelist – 16. novembra; Jakov Alfejev – 9. oktobra; Tadej (ili Juda Jakovljev) – 19. juna; Simon Zilot – 10. maja; Matija – 9. avgusta; Pavle – 29. juna.

12pavleDa pomenemo još ovde, kako je koji od ovih najsvetijih i najkorisnijih ljudi u istoriji sveta skončao svoj zemni život: Petar – raspet naopako; Andrej – raspet; Jakov Zevedejev – posečen; Jovan Bogoslov – upokojio se čudesno; Filip – raspet; Vartolomej – raspet, pa oderan i posečen; Toma – izboden sa pet koplja; Matej – ognjem sažežen; Jakov Alfejev – raspet; Tadej – raspet; Simon Zilot – raspet; Matej – kamenovan, pa mrtav posečen sekirom; Pavle – posečen.

Beseda na današnji dan govori o sili i dejstvu dobrih dela:

Teško je, braćo, sporiti s bezbožnim; teško razgovarati s bezumnim; teško ubeđivati ozlobljenog. Bezbožna i bezumna i ozlobljena teško ćeš ubediti rečima. Pre ćeš ih ubediti delima. Neka vide vaša dobra djela i hvale Boga. Onima koji hoće da spore s vama, učinite dobro delo, i vi ćete dobiti spor. Jedno delo milosrđa brže će urazumiti bezumnoga i ublažiti ozlobljenoga nego mnogi časovi razgovora. Ako bezboštvo i bezumlje i zloba dolaze od neznanja, to neznanje je kao besnilo, koje se najbrže da obuzdati dobročinstvom.

Učini dobro delo u ime Hristovo, i đavo će pobeći, i onda ćeš ti tek imati posla s ljudima, s pravim ljudima: pobožnim, umnim i blagim. No sve što činiš, čini u ime Gospodnje.

Danas je Blagi dan, i odlazi se u crkvu na Svetu liturgiju.

 http://www.nadlanu.com/

Facebook Comments

Comments

comments

About Teslić Online

Teslić Online je portal, kreiran od strane mladih entuzijasta u cilju stvaranja kreativnih sadržaja koji bi služili svim građanima Teslića, ali i šire. Portal takođe prikuplja sve informacije korisne za krajnje korisnike, objedinjuje na jednom mjestu i prezentuje na najkvalitetniji način. Teslić Online nastoji izgraditi jedinstvenu prepoznatljivost, na način, da će stvoriti prostor za sve izvore informacija. Takođe želimo koristiti svim građanima Teslića a i šire, ne propagirajući samo određene izvore informacija, već naprotiv, izgraditi raznolikost izvora informacija i time dati mogućnost, svim našim korisnicima da sami donesu sud o temi ili temama.
Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net