Kina, Rusija i Venecuela osporile rezoluciju

0
1066

Kina, Venecuela i Rusija osporile su britanski nacrt rezolucije o Srebrenici, a novi krug konsultacija o ovom prijedlogu biće nastavljen u ponedjeljak, 29. juna, piše list “Danas” pozivajući se na neformalne izvore u Njujorku.

icijalno podržale SAD i Holandija, nakon prvog kruga konsultacija došlo je do određenih promjena, odnosno neke formulacije su “ublažene”.

Sagovornici lista navode kao primjer da se u tekstu više ne govori o “desetinama hiljada silovanja, nego o hiljadama silovanja”, kao i da se manje puta pominje riječ “genocid”.

“Nacrt rezolucije o Srebrenici je u opticaju i članice Savjeta bezbjednosti UN su tek nedavno započele pregovore. Brifing Savjeta bezbjednosti o ovom pitanju zakazan je za 7. jul. U ovoj fazi bilo bi prerano predočavati naš stav dok je proces pregovora u toku”, rekli su za “Danas” u Misiji SAD pri UN, odgovarajući na pitanje da li je američki ambasador u UN Samanta Pauer dobila pismo ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića u vezi sa najavljenom rezolucijom u UN o Srebrenici i da li će biti neke zvanične izjave o ovoj temi.

Kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici, koju je u američkom Kongresu predstavio republikanski kongresmen iz NJu Džersija Kristofer Smit, usvojen je amandman senatora Džin Šahin koji ohrabruje dalje jačanje angažmana SAD na zapadnom Balkanu i pozdravlja saradnju Srbije i BiH.

Amandman, kojim je iskazana i podrška daljem procesu pomirenja u regionu, prihvaćen je bez ikakvih primjedaba.

Izvori lista u NJujorku ovo tumače kao adekvatan način da se prizna doprinos Srbije pomirenju u regionu, ali i kao rezultat nedavne posjete premijera Srbije SAD.