HAJDE DA UŽIVAMO: Paunovićev govor “orlićima” pred finale sa Brazilom

0
1103

Selektor omladinske fudbalske reprezentacije Srbije Veljko Paunović oduševio je ovdašnju javnost pristupom kojim je vodio “orliće” na šampionatu planete, “terajući” ih da igraju i maštovito i odgovorno, a zabranjujući da “kradu vreme”, već insistirajući da se – uživa u svakom fudbalskom trenutku. Po osvajanju zlata na Svetskom prvenstvu, obelodanjen je i Paunovićev govor igračima pred finale sa Brazilcima.

GOVOR:

“Svi mi imamo ispit zrelosti. Uostalom, danas je na najbolji i najlepši mogući način naša zrelost ispraćena. Danas imamo maturu, fudbalsku. Igramo finale Svetskog prvenstva sa najboljim mogućim rivalom na svetu. Sa Brazilom. I hoću da vam kažem – da danas treba da uživamo. Nikakav pritisak ne treba da imamo, sem toga što želimo da pobedimo. To je onaj osnovni pritisak zbog koga smo rođeni, zbog koga igramo fudbal. Da uživamo i pobedimo, je l’ tako?”, rekao je Paunović i nastavio:

“Hoću da vam kažem, da danas niko ne treba posebno da se ističe. Vi ste se već istakli. U kom smislu (da se ne ističe)? Pojedinačno, da se bori za svoju neku reputaciju. Svi vi koji ste ovde, svi za vas već znaju. Sve vas čeka vrhunska karijera. Danas treba da igramo za tim. Danas treba da budemo jedinstveni, kao što smo bili do sada. I još više! Kako god da se zove naš protivnik, mi smo, momci, zaslužili ovo. Ovaj trofej (pokazuje prstom na fotografiju). Mi smo, momci, rođeni da osvojimo ovaj trofej. Gledajte ga dobro, ovo treba da bude naše. Kako god bude bilo, samo da damo sve od sebe. Kao što smo davali do sada. Danas mora pečat da bude (udarac pesnicom o dlan). Danas je matura! (novi “pečat” pesnicom). Danas polažemo ispit, danas uzimamo diplomu! Idemo kući sa zlatom! Sad hoću svi da ustanemo, momci. Hoću da se zagrlimo svi, kao što smo uradili prošli put svi, da se svi zagrlimo. I hoću sledeće, momci, nećemo sada da čitamo molitvu, sada hoću da se gledamo u oči. Kome treba da žmuri, neka zažmuri. I neka misli zbog čega smo zaslužili ovo. Šta je svako od vas uradio u životu zbog čega je uradio ovo (pokazuje na fotografiju trofeja). Šta je svako od nas i za koga hoće da osvoji ovo. Zagrlite se, da osetimo jedan drugoga. Minut ćemo jedan da odćutimo. Da osetimo jedinstvo. Da svako svakoga pogleda u oči i da kaže jedan drugome da će to uraditi jedan za drugoga. Da će to uraditi za nas, za sve nas”, poručio je Paunović.

 

Ostalo je istorija. Ona lepa, gotovo nestvarna istorija: Srbija je postala prvak sveta u fudbalu.