“KRAJNjE VRIJEME DA SE ODREĐENA PITANjA ZAKONSKI UREDE”

0
1018

TESLIĆ – Krajnje je vrijeme da se određena pitanja u vezi sa statusom slijepih i slabovidih lica zakonski urede, rekao je Srni predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske Branko Suzić.

Suzić je najavio da će na dvodnevnoj multisektorskoj konferenciji “Status slijepih i slabovidih lica Republike Srpske”, koja je danas počela u Banji Vrućici kod Teslića, istaći sve probleme iz različitih oblasti u vezi sa zdravstvom, socijalnom zaštitim, obrazovanjem, zapošljavanjem, pristupačnošću i organizovanjem invalidskog sektora.

“Želeći da damo svoj doprinos u svim oblastima života, te da ukažemo na prioritete kako bi se nešto konkretno riješilo u vezi sa našim statusom, nastojimo javnost upoznati o nedostacima društva koji nas sprečava da normalno živimo i radimo”, napomenuo je Suzić.

On je istakao da je cilj dvodnevnog naučnog skupa u Tesliću da se utvrde preporuke i smjernice za dalji rad na unapređenju položaja slijepih i slabovidih lica u Srpskoj, te najavio da će na konferenciji učestvovati predstavnici sedam ministarstava Vlade Srpske, organizacije i subjekti koji se bave problematikom slijepih i invalidnih lica.

“Diskusijom ćemo doći do određenih zaključaka, te ih iznijeti pred skupštinu Srpske i sve druge nadležne institucije u namjeri da se unaprijedi položaj slijepih i slabovidih lica, te da se i međunarodni standardi počnu kvalitetnije i bolje primjenjivati kada je riječ o potrebama ovih lica”, rekao je Suzić.

Savez slijepih Republike Srpske konferenciju “Status slijepih i slabovidih lica Republike Srpske” organizuje uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

SRNA