Narkomani “preuzeli” streljanu!

0
1784

Vazdušna streljana teslićkog Streljačkog kluba (SK) “Geofon”, u čiju su izgradnju lokalne vlasti i Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS uložili 150.000 KM 2013. godine, izložena je propadanju i postala je okupljalište narkomana!

 U “Geofonu” kažu da su im sredstva za nastavak dogradnje objekta hitno potrebna. Apeluju na nadležne institucije da im pomognu bar u postavljanju stolarije, za šta im, po predračunu, treba oko 15.000 KM.
Ekonomski isplativo

– Za potpuno uređenje streljane potrebno nam je 280.000 KM. S obzirom na to da je uloženo već 150.000 KM, sada smo na pola puta. Nemamo drugog načina nego da se opet obratimo na iste adrese da nam pomognu u završetku dogradnje vazdušne streljane. Pored nadležnog ministarstva i opštine, obratićemo se i Ministarstvu za civilne poslove BiH – kaže predsednik Streljačkog kluba “Geofon”, Dušan Stojičić.

Rasadnik reprezentativaca

Streljački klub “Geofon” najbolji je sportski kolektiv na području teslićke opštine, a jedan je od najboljih u BiH, kao i u regionu. Najveći broj reprezentativaca BiH u streljaštvu potiče upravo iz ovog kluba. Zbog odličnih rezultata ohrabrujuće reči za strelce stižu i iz opštine Teslić.
– Opština Teslić već je doprinela dogradnji vazdušne streljane sa 100.000 KM, a u poslednje tri godine iz opštinskog budžeta na godišnjem nivou izdvaja se oko 40.000 KM za rad “Geofona”. Ukoliko budemo u mogućnosti, pomoći ćemo i u završetku radova na dogradnji streljane – kaže službenik za odnose s javnošću u opštini Teslić, Vanja Pajkanović.

Kako dodaje, više od pola novca na godišnjem nivou koji je potreban za funkcionisanje, klub zaradi sam kroz razne obuke i poslove koje obavlja.

– Trudimo se i radimo, ali ta sredstva su nam potrebna za svakodnevne aktivnosti u klubu. Streljaštvo je skup sport. Moramo ulagati u naše članove, u školu streljaštva. Biće uzaludno sve ako bude izgubljena ta nit rada s decom – ističe Stojičić.

Trener u klubu Neven Rašić objašnjava da je reč o vazdušnoj streljani koja bi s postojećom malokalibarskom streljanom ispunjavala sve međunarodne standarde takmičenja koji su u skladu sa Svetskom streljačkom federacijom. Njenom izgradnjom, kako tvrdi, korist ne bi imali samo u “Geofonu” već bi ova investicija pokazala svoju ekonomsku isplativost po sve građane opštine Teslić.

– To je streljana koja bi imala kapacitet za gađanje meta sa 30 streljačkih mesta, što zadovoljava međunarodne standarde takmičenja. Kada bismo mogli organizovati jedno takvo takmičenje, to bi najviše značilo za “Geofon”, jer se plaćaju velike kotizacije takmičara za razne discipline, ali bi to mnogo značilo i za opštinu, jer svi ti takmičari moraju imati smeštaj, hranu i piće, dakle ostaviće svoj novac u našoj opštini – navodi Rašić.

Prijava na konkurs

U Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS kažu da će ove godine, kao i prethodnih, biti raspisan konkurs za izgradnju, rekonstrukciju, sanaciju i adaptaciju sportskih objekata i terena te da se Streljački klub “Geofon” može prijaviti i zatražiti pomoć. Napominju i da su posredstvom istog konkursa za dogradnju vazdušne streljane 2012. godine odobrili 50.000 KM.

– Nakon toga, opština Teslić i Streljački klub ”Geofon” Teslić nisu se prijavljivali na istoimene namenske konkurse, tako da nije ni bilo daljnjih zahteva za sufinansiranje pomenutog objekta – kažu u ovom ministarstvu.

press rs/izvor