Teslić konačno dobio radiologa: Nova modernizovana oprema (VIDEO)

0
2439

Nakon 25 godina teslićki Dom zdravlja „Sveti Sava“ dobio je radiologa. Pored radiologa, menadžment ove ustanove u saradnji sa lokalnom zajednicom, obezbijedio je i bolje uslove za rad Službe radiologije. Nabavljen je ultrazvučni aparat, zubni rendgen, a urađena je i digitalizacija ove Službe. U Domu zdravlja tvrde da će kvalitet pružanja usluga pacijentima sada biti na još višem nivou.

Specijalista radiologije u Domu zdravlja „Sveti Sava“ Nedeljko Kerić, koji je konačno popunio dugo traženi kadar u teslićkoj Službi radiologije, kaže da su usluge pacijentima sada dostupne svakodnevno, što ranije nije bio slučaj.

-Gužve u ovoj službi su bile velike jer je kolega radiolog iz Doboja dolazi jednom sedmično. To je bilo zadovoljavajuće, ali su frekvencije pregleda bile usporene i otežane. Evo, nakon četiri godine mog školovanja, Teslić je dakle dobio svog specijalistu radiologije i neće biti dugih lista čekanja u narednom periodu. Radićemo i na tome na proširim oneke dijagnostičke procedure, ubacićemo još neke preglede koji do sada nisu rađeni u Domu zdravlja, rekao je Kerić te dodao da pacijenti mogu koristi usluge radiologa svaki radni dan od 07 do 13 časova, ali da će po potrebi raditi i duže od predviđenog.
Direktor Doma zdravlja „Sveti Sava“, Mladen Kovanušić, tvrdi da je ova zdravstvena ustanova uz pomoć lokalne zajednice i načelnika opštine Teslić uspjela da savremeno opremi Službu radiologije za šta je izdvojeno čak oko 100 000 KM.

-Nabavili smo novi ultrazvučni aparat, zubni rendgen i ono što je najbitnije prešli smo na savremeni i modernizovani CR digitalni sistem rendgena što znači da će usluga pacijentima sada biti kvalitetnija. Ono što moram istaći je svakako to da za ove poboljšane usluge veliku zahvalnost dugujemo lokalnoj zajednici koja je prepoznala potrebe naše zdravstvene ustanove, rekao je Kovanušić.
Digitalizacija rendgena praktično znači da nema više klasičnih rendgen snimaka nego će pacijenti sada svoje rendgen snimke dobijati, ni manje ni više, nego na CD-u, a proces rada će biti savremen, olakšan i brži pojašnjava Žarko Denjiz, viši radiloški tehničar u Domu zdravlja „Sveti Sava“, koji u ovoj službi radi već dugi niz godina.

-Ja mislim da smo mi među prvih pet zdravstvenih ustanova u Srpskoj koje su uspjele da se digitalizuju. Imamo digitalno obrađivanje slika i filmova što je veliki napredak. Sada na to treba da se naviknu i ljekari i pacijenti, a mi koji već radimo na ovom aparatu smo se već navikli. Ovo je mnogo praktičnije i skoro da se ne može napraviti greška prilikom rendgena, priča Denjiz.

Rukovodstvo teslićkog Doma zdravlja najavljuje modernizaciju i poboljšanje uslova rada i u narednom periodu. Do kraja godine je, kažu, u planu nabavka još dva sanitetska vozila, a trenutno su u toku radovi i na adaptaciji ambulate porodične medicine u teslićkom selu Liplje.

Od sada i zubni rendgen

Služba radiologije može se pohvaliti i novim zubnim rendgenom. Iako su i do sada imali ovaj rendgen on je bio star i nije bio savremen i prilagođen potrebama građana te su ove usluge morali traćiti u susjednim opštinama i gradovima.

-Ukoliko našim pacijentima zatreba usluga slikanja zuba to sada neće biti nikakav problem. Dobili smo novi aparat koji zadovoljava savremene potrebe i samim time što pacijenti više ne mroaju ići u susjedne gradove i opštine da bi slikali zub ostvariće veliku uštedu, priča viši radiološki tehničar Žarko Denjiz.

Pogledajte i prilog ELTA TV na ovu temu…

Izvor:Eteslić