5.JUN – SVJETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

0
1275

Svake godine 5. juna na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih nacija u Stokholmu (1972.) posvećene životnoj sredini, na kojoj je usvojen Program zaštite životne sredine Ujedinjenih nacija (UNEP). Na konferenciji se okupilo 113 država, koje su priredile zajedničku izjavu o potrebi međunarodne saradnje u cilju zaštite životne sredine. Zaštita životne sredine podrazumijeva skup različitih postupaka i mjera koje sprečavaju ugrožavanje životne sredine s ciljem očuvanja biološke ravnoteže. Pod zaštitom životne sredine se ne podrazumijeva samo zaštita života i zdravlja ljudi već i očuvanje biljne vegetacije i životinjskog svijeta.

Ovaj dan spaja ljude iz svih slojeva društva u zajedničkom nastojanju da svoju životnu sredinu učine čistijom, zelenijom i ljepšom, kako za sebe, tako i za buduće generacije. Svi smo podjednako važni u ovoj inicijativi, i obilježavanje ovog dana je i moguće zbog učešća svih nas.

[facebook][tweet][digg][stumble][Google][feedburner name=”Feed Name”][pinterest][follow id=”Username” size=”large” count=”true” ]

RHMZRS