18/01/2018 13:12
NAJNOVIJE VIJESTI
TESLIĆKA DESTILACIJA IZVOZI SKORO SVU PROIZVODNJU U EVROPU

TESLIĆKA DESTILACIJA IZVOZI SKORO SVU PROIZVODNJU U EVROPU

Pomoćnik direktora za opšte poslove i ekonomska pitanja Hemijske industrije “Destilacija Teslić” Radivoje Vuković rekao je danas u Novom Sadu da ta firma 96 odsto proizvodnje drvenog uglja i briketa izvozi na zapadnoevropsko tržište.

“Destilacija` godišnje u zemlje zapadne Evrope, odnosno EU izveze oko 15.000 tona drvenog uglja i briketa, po cijeni od 400 evra po toni, što je veoma konkurentna cijena na tim probirljivim tržištima”, rekao je Vuković Srni, na štandu Privredne komore Republike Srpske koja predstavlja firme iz Srpske na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

On je dodao da tržište Srbije apsorbuje proizvode “Destilacije” u vrijednosti od milion evra na godišnjem nivou.

“Riječ je prvenstveno o prodaji jestive sirćetne kiseline na tom tržištu ili eksencije, i, to u malim konzumnim pakovanjima, a domaćice u Srbiji, i, ne samo njoj, odavno znaju da je bez nje nezamislivo pravljenje turšije”, naveo je Vuković.

Prema njegovim riječima, “Destilacija” zavidan plasman sirćetne kiseline u Srbiji ostvaruje uprkos nelojalnoj konkurenciji.

“U Srbiji se prepakuje jeftina sirćetna kiselina iz Austrije ili Ukrajine, a onda prodaje na domaćem tržištu pod srpskim nazivima. Problem je što se ta sirćetna kiselina pravi od zemnog gasa, a ona iz `Destilacije` ima garantovano organsko porijeklo. Dokaz kvaliteta naše sirćetne kiseline su brojna, najviša priznanja Novosadskog sajma, koja svake godine dobijamo”, naveo je Vuković.

Na štandu Privredne komore Republike Srpske ponudu na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu zajednički predstavljaju 22 privredna društva i firme iz Republike Srpske.

Međunarodni poljoprivredni sajam, 82. po redu, održava se na svom raspoloživom otvorenom i zatvorenom prostoru, kao i Master centru Novosadskog sajma.

Ponudu predstavlja 1.500 izlagača iz Srbije, kao i 60 zemalja okruženja, Evrope i svijeta.

Najveća smotra agrobiznisa u regionu završava se u petak, 15. maja.

/izvor: SRNA/

Facebook Comments

Comments

comments

About Teslić Online

Teslić Online je portal, kreiran od strane mladih entuzijasta u cilju stvaranja kreativnih sadržaja koji bi služili svim građanima Teslića, ali i šire. Portal takođe prikuplja sve informacije korisne za krajnje korisnike, objedinjuje na jednom mjestu i prezentuje na najkvalitetniji način. Teslić Online nastoji izgraditi jedinstvenu prepoznatljivost, na način, da će stvoriti prostor za sve izvore informacija. Takođe želimo koristiti svim građanima Teslića a i šire, ne propagirajući samo određene izvore informacija, već naprotiv, izgraditi raznolikost izvora informacija i time dati mogućnost, svim našim korisnicima da sami donesu sud o temi ili temama.
Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net