Novi okršaji u Kumanovu, povrijeđena 3 policajca

0
1232

KUMANOVO – Tri policajca povrijeđena su jutros u Kumanovu, gdje i dalje traju sporadični okršaji makedonske policije sa teroristima, javljaju makedonski mediji.

Mediji takođe javljaju da je i šesti policajac podlegao povredama, nakon sukoba policije i naoružane grupe u Kumanovu.

Grad nadlijeću helikopteri i bespilotne letjelice, a policija provjerava svaku kuću u Divljem naselju, iznad kojeg se vidi crni dim, a čuju se i sirene hitne pomoći.

Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je jutros da policijska akcija u kumanovskom Divljem naselju, gde je u subotu ujutru sve počelo, ipak još nije okončana, javila je agencija MIA.

Ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska saopštila je sinoć da je u subotnjoj cjelodnevnoj policijskoj akciji poginulo pet policajaca, da je 30 osoba povrijeđeno, te da se 20-očlana teroristička grupa predala.

Ona je rekla da žrtava ima i među civilima i među teroristima, ali nije željela da špekuliše sa njihovim brojem.

Jankuloska je najavila da će policijska akcija trajati sve dok i posljednji terorista ne bude neutralisan.

Cilj terorističkog napada grupe, ponovila je, bile su državne institucije.

Mediji su spekulisali da je naoružana grupa, koja je juče rano ujutru započela sukobe u dva kumanovska naselja, nastanjena pretežno Albancima, brojala između 50 i 70 osoba.

Inače, u Makedoniji je proglašena dvodnevna žalost zbog poginulih pet policajaca, a skopski Viz er maraton, planiran za danas, otkazan je.

Očekuje se saopštenje Savjeta za bezbjednost Makedonije.

Na hladnokrvnost, mir, uzdržanost i na nenasijedanje na provokacije apelovalo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, ambasada SAD, EU i Misija OEBS.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je poručio da je duboko zabrinut za stanje u regionu Kumanova, ranjene i poginule.

On je pozvao vlast i sve političke lidere da rade na vraćanju mira te da u na objektivan i transparentan način i u potpunosti u okviru zakona istraže uzroke ovih događaja.

Han je, kako prenose mediji, pozvao sve strane u Makedoniji da pokažu uzdržanost i izbjegavanje eventualne eskalacije, što je, kako je rekao, u interesu stabilnosti zemlje.

AGENCIJE