17/01/2018 19:45
NAJNOVIJE VIJESTI
Stvari koje su izumile žene

Stvari koje su izumile žene

Postoje stvari na svijetu koje su nam od svakodnevne važnosti, a za koje sigurno niste znali da su ih izumile žene. Koje su to stvari možete da pročitate u nastavku članka i vjerujemo da ćete se iznenaditi.

–    Brisači na automobilu – izumljeni su 1903. godine. Mary Anderson je došla na ideju da ih izumi, jer je smatrala da bi bili veoma korisni. Njen patent je usavršen tek desetljećima nakon njenog izuma, ali danas niko ne može da zamisli svog limenog ljubimca bez njih.

–    Solarno grijanje – izumila ga je Dr. Maria Telkes 1925. godine. 1940. godine razvila je svoj izum i učinila ga dostupnim za sva domaćinstva. U tome joj je pomogla i arhitektica Eleanor Raymond.

–    Pivo – prije 7000 godina u Mezoptamiji žene su bile zadužene za proizvodnju piva koje i danas pijemo sa užitkom. U to vrijeme pivo su proizvodile samo žene.

–    Protupožarne stepenice – izumila ih je Anna Connlly 1897. godine kako bi olakšala evakuaciju u slučaju opasnosti.

–    Pancirka – patentirala ju je Stephanie Kwolek 1966. godine. Dugo vremena je provodila istraživanje materijala koji su od koristi za proizvodnju pancirke, koje je na samom kraju rezutiralo njenom proizvodnjom.

ljepota.ba

 

Facebook Comments

Comments

comments

About Teslić Online

Teslić Online je portal, kreiran od strane mladih entuzijasta u cilju stvaranja kreativnih sadržaja koji bi služili svim građanima Teslića, ali i šire. Portal takođe prikuplja sve informacije korisne za krajnje korisnike, objedinjuje na jednom mjestu i prezentuje na najkvalitetniji način. Teslić Online nastoji izgraditi jedinstvenu prepoznatljivost, na način, da će stvoriti prostor za sve izvore informacija. Takođe želimo koristiti svim građanima Teslića a i šire, ne propagirajući samo određene izvore informacija, već naprotiv, izgraditi raznolikost izvora informacija i time dati mogućnost, svim našim korisnicima da sami donesu sud o temi ili temama.
Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net