“SAD žele da me sklone sa vlasti”

0
1069
Foto/Tanjug

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je meta zavere koju su smislile SAD da ga sklone sa vlasti.

U intervjuu za elektronske novine “Iskra”, Andrićevog instituta u Višegradu, Dodik je naveo da kako se iz Budumpešte rušio Milošević krajem 90-ih godina prošlog veka, tako danas pokušavaju da ruše vlast Saveza nezavisnih socijaldemokrata u RS.

“Nismo naivni da ne vidimo. Budimpešta jeste centar koji se ponovo aktivirao, a bio je veoma aktivan taj centar kog su Amerikanci stvorili i otvorili tamo, da okupe navodno “domaće snage” koje treba da izvrše neke svoje zadatke. Tako je u Budimpešti bilo sedište koje je okupilo predstavnike “Otpora” i okupilo je i druge, kada je rušen režim Slobodana Miloševića”, kaže Dodik.

Dodik kaže da je taj centra u Budimpešti ponovo aktivan.

“Onda su se malo umirili, pa taj centar više nije postojao, pa su ga reaktivirali nekoliko meseci pred izbore u Republici Srpskoj, ja mislim u aprilu prošle godine. To je bio pokušaj da naprave dovoljno kritične mase kako bi se “kroz izbore” izvršila i promena strukture vlasti u samoj Republici Srpskoj – jer smo mi njima postali “remetilački faktor” u pogledu realizacije ranije datih obećanja, prije svega političkom Sarajevu i u nastojanju da se napravi država po mjeri njih i da se na neki način drže mirni…”, rekao je Dodik za portal iskra.co

On je rekao da u RS i dalje stoje na temelju odbrane pre svega Dejtonskih principa i “slova Dejtona”, a to je, kako je naveo, u pravilu značilo i odbranu Republike Srpske i stečenih pozicija srpskog naroda, kao prava na autonomiju, na primer.

“Sve to nisu uspeli da urade, naravno, kroz izbore. Ali, sama kampanja je pokazala da su to bili najžešći izbori, u smislu udara na jednu partiju i na jednu ličnost. Ja sam to tako i doživljavao i to je moglo da se vidi, ali u tome nisu uspeli. Da žive i da nešto rade, vidljivo je, recimo da uspevaju da podignu elan opoziciji koja je izgubila izbore! Samo nekoliko meseci posle izgubljenih izbora pokušavaju da ih uvere da mogu izvršiti promene! Naravno da su tu angažovali nekakav ”nevladin sektor”, a to je recimo, pokušaj demonstracija koje su u februaru prošle godine u Federaciji, pokušali da prikažu kao pobunu građana u Bosni i Hercegovini! Upravo to govori o tome kakva je njihova namera bila i šta oni žele da urade. Dakle, znamo da to postoji, znamo da angažuju i neke medije u Republici Srpskoj, neki to već predano rade, a ovde se radi o tome da se izgrađeni domaći autoritet uruši, još ako je moguće – u samom vrhuncu tog političkog autoriteta. Moje tri političke pobede, u suštini, govore o tome da je to na neki način u ovakvim uslovima gotovo nezabeleženo! Znate, mi nemamo ni tajnu policiju, nemamo ni vojsku, nemamo ni mnogo čega drugog, nemamo ni medije onako kako to oni prikazuju, pa dobijamo izbore!… Ali, to je na Balkanu kuriozitet, da na taj način funkcionišete! I oni su svesni da to samo jača moje uverenje za afirmaciju javnih stavova o Republici Srpskoj, koje sam ranije iznosio. Ja te stavove mogu samo da osnažim, ne mogu da ih umanjim. U svakom slučaju smatram da je to ispravno i ja to osećam punim srcem, punom snagom, a upravo zbog toga što mogu da afirmišem te stavove. I oni znaju da ni u čemu nisu uspeli – ukoliko ne uspiju da u narednih nekoliko godina “poravnaju” vlast u Republici Srpskoj sa pričama o navodnom lopovluku i kriminalu, što im je glavna uzrečica….”, rekao je Dodik.

b92 – Izvor