Pet najskupljih automobila koje su pojedinici iz BiH uvezli

0
979

U Bosni i Hercegovini se samo u prva tri mjeseca ove godine uvezlo čak 15.487 putničkih motornih vozila.

Od kako je u 2013. godini u potpunosti ukinuta carina na uvoz vozila iz EU kao i ograničenje uvoza vozila u BiH starijih od sedam godina, količina a i vrijednost uvezenih putničkih motornih vozila je u stalnom porastu. Ovo dokazuju podaci koje je portal Faktor.ba dobio od Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Tako je samo u prva tri mjeseca ove godine u BiH uvezeno 15.487 putničkih motornih vozila ukupno vrijednih 127 miliona KM. Ovo je značajan porast u odnosu na prvi kvartal 2014. godine kada je u istom periodu uvezeno 13.594 komada vozila vrijednih 113 miliona KM.

Posljedica promjene pravila za uvoz vozila iz EU je rezultirala u povećanom uvozu starijih i jeftinih vozila. Što se tiče same marke uvoznih vozila, tu prednjače Volkswagen, Opel, Renault, Citroen, Ford i ostali.

Iz Uprave za indirekto oporezivanje BiH su za Faktor naveli da su ukupno obračunate i plaćene dadžbine prilikom uvoza putničkih motornih vozila u BiH u prvom kvartalu ove godine iznosila 22,4 miliona KM.

Interesantan je i podatak da pojedini građani BiH ne osjete krizu i visoku nezaposlenost. Tako su se među vozilima uvezenim ove godine našli i Bentley Continental GT V8S vrijedan 310.797 KM, Mercedes Benz S63 AMG Coupe vrijedan 293.704 KM i mnogi drugi. Sam iznos dadžbina plaćen na uvoz jednog ovakvog vozila je veći od petogodišnje zarade prosječnog bh. radnika.

U nastavku pogledajte pet najskupljih automobila koje su pojedinici iz BiH uvezli.

(N.D./A.P./Faktor.ba)