Pronađena Isusova grobnica?

0
1066

Geolog iz Jerusalima tvrdi da je pronašao “praktično nedvosmislene dokaze” koji rješavaju dugogodišnju kontroverzu oko mjesta na kome se nalazila grobnica Isusa Hrista.

Dr Ari Šamron kaže da se na osnovu najnovijih testova izvodi zaključak da je mjesto na kome su sahranjeni Isus iz Nazareta, njegova žena Marija Magdalena i njegov sin Juda zapravo Talpiot, grobnica koja je otkrivena u istočnom Jerusalimu 1980. godine.

Ovo mjesto je predmet kontroverzi još od kada je 2007. godine Džejms Kameron snimio dokumentarac “The Lost Tomb of Jesus” u kom je navedeno da su se baš u toj grobnici nalazili kovčezi-kostrucnice sa natpisima “Isus sin Josifov”, “Marija” i drugim imenima iz Novog zavjeta.

Ti natpisi, kao i približni datumi sahrane, izazvali su velike kontroverze, jer bi u tom slučaju značilo da se zapravo vaskrsenje nikada nije desilo. Međutim, kontroverze iz dokumentarca su bile mahom pobijene tvrdnjom da su imena koja se nalaze na natpisima kovčega bila uobičajena za to vrijeme.

Vlasnik tih kovčega, izraelski kolekcionar, tvrdi da ih je kupio tokom sedamdesetih godina od trgovaca antikvitetima. Iako ih je izraelska vlada proglasila falsifikatima, 2012. godine je sud u Jerusalimu presudio da je država zapravo nije adekvatno dokazala svoju tezu.

Dr Šimron je rekao da rezultati geohemijskih testova kostiju iz 10 pronađenih kovčega, sugerišu da su se oni nalazili uopravo u Talpiot grobu.

“Ovi dokazi su mnogo više od onog što sam očekivao. Mislim da imam praktično nedvosmislene dokaze da je su se Isusovi ostaci nalazili u Talbiot grobnici” rekao je Šimron.

Po tim testovima, između ostalog je utvrđeno da je kovčege sa kostima prekrivala identična vrsta gline koja se nalazi u Talbiot grobnici.

Ove tvrdnje će sasvim sigurno izazvati velike debate i činjenica je da će proći još vremena dok ne budu prihvaćeni u naučnim krugovima.

Ako budu prihvaćeni.

07.04.2015 16:40 | Independent.co.uk, Glas Srpske