PDV topi i cijene u apotekama

0
904
Foto: A. Čavić

BANJALUKA – Konačno se nazire ohrabrujuća vijest za pacijente koji su u dugogodišnjoj agoniji zbog visokih cijena lijekova, jer bi implementacija inicijative Vlade RS, kojom bi PDV za medikamente bio srezan na deset odsto, stanjila i cijene u apotekama.

PDV na lijekove u BiH sada iznosi 17 odsto, tako da je veći nego i u nekim znatno bogatijim zemljama, poput Italije i Austrije, gdje iznosi tek 10 odsto.

Ako posmatramo region, u Srbiji PDV za medikamente iznosi 10 odsto, u Hrvatskoj je pet procenata za lijekove koji se izdaju na recept, a u Sloveniji za istu grupu sredstava za liječenje PDV iznosi 9,5 odsto.

Nadležni uvjeravaju da će, ako zeleno svjetlo dobije inicijativa koju Vlada RS namjerava da uputi Upravnom odboru Uprave za indirektno uporezivanje  BiH, to u konačnici da rezultira i sniženjem cijena medikamenata.

“To bi svakako uticalo na pojeftinjenje lijekova i riječ je o priči koju mi stalno ponavljamo, odnosno da su cijene u okruženju niže jer oni imaju diferenciranu stopu, to jest nižu stopu PDV-a”, naglašava Nataša Grubiša, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Ona je naglasila da su u pojedinim državama okruženja čak i različite stope PDV-a na same lijekove, pa su tako za citostatike dosta niže, pošto su oni sami po sebi jako skupi.

Grubiša pritom podsjeća da Savjet ministara BiH još nije stavio na dnevni red izmjene Pravilnika o načinu oblikovanja cijena lijekova, čija bi implementacija, podsjetimo, uticala na to da pojeftine oni medikamenti koji su u BiH dosta skuplji nego u regionu.

“Sa smanjenjem PDV-a svakako bi došlo do pojeftinjenja lijekova, a ovim pravilnikom i do ujednačavanja cijena”, navela je Grubiša.

Ispričao nam je Aleksandar Radun, sekretar Udruženja dijaliznih i transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika RS, da jedan od lijekova u Bijeljini košta 117 maraka, a u Beogradu je jeftiniji od 50 maraka.

“Između ostalog, to je zato što je u Srbiji manji PDV na lijekove. Mi svakako podržavamo zamisao da PDV na lijekove bude smanjen, jer ljudima i olakšanje od nekoliko maraka znači mnogo”, naveo je Radun.

I u Fondu zdravstvenog osiguranja (FZO) RS podržavaju inicijativu Vlade RS da PDV na lijekove bude smanjen, jer su sada lijekovi u BiH, kako kažu, upravo zbog veće stope PDV-a nešto skuplji u odnosu na okruženje.

“Takođe, svako smanjenje PDV-a na lijekove značilo bi i direktne uštede ne samo Fondu, nego bi i građani izdvajali manje novca za lijekove. Sa manjim troškovima za lijekove stvorile bi se mogućnosti i za uvođenje novih lijekova, kao i za proširivanje drugih prava iz zdravstvenog osiguranja, čime bi dodatno bili unaprijeđeni kvalitet i dostupnost zdravstvene zaštite”, navode iz FZO RS.

Prema procjenama FZO RS, ukoliko bi PDV na lijekove na recept, uključujući i citostatike i lijekove za specifična oboljenja, iznosio 10 odsto, Fond bi na godišnjem nivou ostvario manje troškove za ove lijekove u iznosu od oko 4,3 miliona KM.

FZO RS računa na uštede

Stopa PDV-a u regiji:

BiH                                                      17%                                                     svi lijekovi

Srbija                                                   10%                                                     svi lijekovi

Hrvatska                                               5%                                          lijekovi na recept

Slovenija                                              9,5%                                        lijekovi na recept

NEZAVISNE