UHAPŠENI ZBOG PUCNJAVE NA POLICIJU U TESLIĆU

0
2070

Banjaluka – Neven Nešković (33) zvani Mali iz Sokoca i njegova kriminalna grupa, koja je uhapšena u policijskoj akciji “Kastelo”, osumnjičeni su, između ostalog, i za pokušaj krađe bankomata iz poslovnice NLB banke u Kotor Varošu. Tada su, kao i u još jednom od svojih poduhvata u Tesliću, pucali iz vatrenog oružja na policiju.

Osim Neškovića ovu grupu su činili Slobodan Bojanić (29), Borislav Stupar (31) i Nikola Vasiljević (28) svi iz Banjaluke. Oni se sumnjiče da su opljačkali 11 prodavnica, pet benzinskih pumpi i pet kioska te za krađu dva jagnjeta i za sada jednog automobila. Njihov plijen se kretao od stotinjak do 25.200 maraka. Meta krađe su im najčešće bile cigarete, a krali su i motorna ulja, novac i dopune za mobilne telefona.

Osim pomenute četvorice policija još traga za Milenkom Vurunićem i Predragom Petkovićem, koji su izbjegli hapšenje, a bili su članovi ove grupe.

Specijalno tužilaštvo RS ovu grupu sumnjiči da je 24. decembra 2013. godine automobilom “audi” karavan došla u Kotor Varoš i obila ulazna vrata banke. Zatim su svezali bankomat čeličnom sajlom i uz pomoć vozila iščupali ga iz ležišta. Oni su ga tako vukli 300 metara i onda se zaustavili. U trenutku kada su počeli da ga unose u prtljažnik, naišla je policijska patrola. Tada su pripadnici ove grupe iz automatske puške ispalili više hitaca u pravcu policije i pobjegli, ostavši iza sebe bankomat.

Bili su veoma dobro organizovano zločinačko udruženje sa podijeljenim ulogama i svako je imao svoj zadatak, a jedan od njih je uvijek bio zadužen za nabavljanje vozila kojima su išli u krađu. Uglavnom je riječ o automobilima novije proizvodnje, veće snage motora i najčešće karavanima, zbog većeg tovarnog prostora. Nakon što bi ukrali automobil, krali bi i tablice koje su stavljali na njih.

U krađe su išli u grupama od tri, četiri do najviše pet osoba i svako je imao svoju ulogu. Najmanje dvojica su obijala i provaljivala u zatvorene objekte, a jedan je ostajao ispred, da bi čuvao stražu. “Stražar” je uvijek bio naoružan automatskom puškom ili pištoljem. Kada su išla četvorica ili petorica, jedan bi ostajao u vozilu sa motorom stavljenim u pogon, da bi mogli pobjeći što brže.

Tokom istrage nisu otkrivene sve lokacije na kojima su osumnjičeni poslije krivičnih djela sakrivali ukradene predmete, kao i automobile. Većinu automobila kojima su išli da pljačkaju poslije obavljenog posla palili su na zabačenim lokacijama.

Prve krađe za koje se ova grupa sumnjiči počinjene su u noći između 17. i 18. juna 2011. godine, kada su u mjestu Veliko Blaško kod Laktaša opljačkali prodavnice “Darves” i “Mir” i odnijeli cigarete i druge artikle vrijedne oko 4.300 maraka. Zatim su početkom septembra iste godine automobilom “ford škorpio” došli u Prnjavor, gdje su opljačkali market “Slavuj” i prodavnicu “Titanik”, odakle su ukrali cigarete, novac i dopune za telefone.

Koliko su bili dobro organizovani govori i način na koji su 24. oktobra 2011. godine u Čelincu opljačkali benzinsku pumpu “Krajinapetrol”. Tada su ukrali cigarete i motorna ulja. Oni su potom od 6. januara do 24. februara opljačkali četiri benzinske pumpe “Nestro petrol” u Mrkonjiću, Modriči i Laktašima, gdje su takođe krali cigarete i novac, a prilikom pljački onesposobili su i alarme. Ova grupa je za tri večeri u aprilu 2012. godine opljačkala i kioske “Glasa Srpske” i “Fabrike duvana” u Gradišci i Prijedoru, kao i “Market AS” u Čelincu. I tu su stručno, uz pomoć pur pjena i samoljepljivih traka, onesposobljavali alarme.

Tokom 2012. oni su počinili još dvije krađe, a zatim su napravili pauzu do 8. oktobra 2013. godine, kada nastavljaju sa akcijama. Tako su 3. decembra 2013. godine skupocjenim automobilom “folksvagen fejton” došli u Teslić sa namjerom da opljačkaju kiosk “Minutica”. Tada ih je policija zatekla u krađi. Jedan od pljačkaša je ispalio hitac iz pištolja prema policajcima, poslije čega su pobjegli.

Specijalno tužilaštvo RS grupu Nevena Neškovića trenutno tereti za 24 krivična djela, ali prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da je ovaj broj nekoliko puta veći. Prema ovome za šta ih sada tereti tužilaštvo, pričinili su štetu veću od 100.000 maraka.

Zanimljivo je da je automobil “audi A6” karavan, koji korišćen prilikom pokušaja krađe bankomata u Kotor Varošu, viđen u još nekoliko krađa bankomata na širem području, ali za sada policija nema dokaza da ova grupa stoji iza toga. Tokom saslušanja osumnjičeni Bojanić i Stupar su tvrdili da je veliki broj krađa koje su im stavljene na teret počinjen dok su bili u zatvoru.

Pritvor

Poslije saslušanja uhapšenih u policijskoj akciji “Kastelo” u ponedjeljak kasno uveče određen im je jednomjesečni pritvor.

Pritvor im je određen po svim tačkama, zbog toga što bi mogli ponoviti krivično djelo, uticati na svjedoke i istragu te zbog bojazni od uznemirenosti javnosti.

GLAS SRPSKE