Geler iz bombe prošao kroz srce djevojčice

0
1474

Osmogodišnjoj Indiri H. čelična je kuglica iz bombe prošla kroz srce i zapela uz glavni desni dušnik. Tako ozlijeđena, izašla je iz kuće, navodno, s dvogodišnjom sestrom Samirom u rukama, i tek se tada srušila. Komšije su je našli na ulici. Ležala je pod prozorom i ponavljala: “Mama je umrla”.
Indira H. u subotu je izgubila majku Zarifu H. (35) i sedmogodišnjeg brata Samira H. u eksploziji bombe M75 u svom domu u Bijelom Brdu kod Osijeka.
”Operirana je, ali je kuglica još u tijelu jer je procijenjeno da bi je trenutačno bilo vrlo opasno vaditi. Budna je, diše sama i život joj nije u opasnosti. Liječnici su obavili izuzetno dobar posao”, otkriva dr Ranko Ugljen.

Hoće li taj dio gelera trajno ostati u njenom tijelu, pokazaće vrijeme. Pod budnim je okom ljekara. U osječkoj su bolnici i u eksploziji ozlijeđeni Indirin godinu stariji brat Valentino H. i petogodišnji Jasmin H.

Mališani su odbačenu bombu pronašli na obližnjem igralištu uz koje je “divlje” smetlište i donijeli su je kući. Bomba je eksplodirala majci u lijevoj ruci. Policija pretpostavlja da se s djecom otimala oko bombe. Zaključak je to koji se nameće nakon obdukcije. Zarifi H. je, kako se saznaje raznesena lijeva, a Samiru H. desna šaka. Majka ima i ozljede srca, mozga i trbuha. Bila je, navodno, u ranoj trudnoći, javio je Večernji list.

Policija je smetlište i igralište uz koje su nađene bombe “češljala” i juče. Nakon nesreće u kući porodice H. pronađena je još jedna bomba. Na igralištu su bile još dvije, a u kanalu jedna. Te su bombe bile bez upaljača.

”Nastavlja se pregled šireg područja”, kaže Dario Premec, potprol PU osječko-baranjske. Još uvijek rekonstruišu, dodaje, što se tačno dogodilo i kako su se opasne naprave našle u rukama djece.
Zarifa H. bila je majka šestero djece, a samo najstariji Hadžija H. (12) i otac Faton H. nisu u subotu bili u kući.

Nezavisne novine