Sveti Simeon Bogoprimac – Simoljdan

0
3371

Pobožni starac Simeon naziva se i Bogoprimac. NJemu je Bog rekao da neće umreti dok ne vidi Hrista Spasitelja. On je to dočekao i primio je na ruke maloga Hrista Boga. Zato se zove Bogoprimac. Tom događaju je posvećen praznik Sretenje, praznuje se 2. februara po starom (15. februara po novom) kalendaru.

59-00“I, gle, beše u Jerusalimu čovek po imenu Simeon i taj čovek beše pravedan i pobožan, koji čekaše utehu Izrailjevu, i Duh Sveti beše na njemu. I njemu beše Duh Sveti otkrio da neće videti smrti dok ne vidi Hrista Gospodnjega. Duhom vođen dođe u hram; i kad unesoše roditelji dete Isusa da izvrše na njemu ono što je uobičajeno po zakonu. I on ga uze na ruke svoje i blagoslovi Boga i reče:

”Sada otpuštaš s mirom slugu Svojega, Gospode, po reči svojoj, jer videše oči moje spasenje Tvoje, koje si ugovio pred licem sviju naroda. Svetlost, da prosvećuje neznabošce, i slavu naroda tvoga Izrailja”.

A Josif i mati njegova (Isusova) čuđahu se tome što se govoraše za njega. I blagoslovi ih Simeon, i reče mariji, materi njegovoj: Gle, ovaj leži da mnoge obori i podigne u Izrailju, i da bude znak protiv koga će se govoriti. I tebi samoj probošće mač dušu, da se otkriju pomisli mnognh srca”(Lk. 2, 25-34).

Mitropolit Amfilohije, Episkop Danilo – Nema lepše vere od hrišćanske