DRAMA U DANSKOJ: Ubijen muškarac, meta karikaturista koji je crtao proroka Muhameda

0
1069
Za sada neidentifikovani 40-godišnji muškarac je ubijen, a tri policajca su ranjena u napadu dvojice maskiranih napadača, koji su danas popodne iz automatskog oružja otvorili vatru na kafe “Krudtenden” u Kopenhagenu u kojem je održavan skup posvećen slobodi govora, u organizaciji kontroverznog švedskog umetnika Larsa Vilksa. Danska policija je Viklsa označila kao metu napada.

U debati u kafeu učestvovali su švedski karikaturista Lars Vilks i ambasador Francuske u Danskoj, Fransoa Zimre, koji nisu povređeni u napadu. Svetske agencije javljaju da su tri policajca ranjena na ulici u pokušaju da zaštite prolaznike. Danski kanal TV2 je javio da su policajci lakše povređeni.

Karikaturista Vilks, moguća meta napada, inače dobija policijsku zaštitu. Vilks je dobio brojne pretnje zbog karikature na kojoj je prorok Muhamed prikazan kao pas 2007. godine.

Danski premijer Hele Torning-Šmit ocenila je kao teroristički čin današnju pucnjavu u Kopenhganu u kojoj je jedan civil poginuo, a tri policajca ranjena.

“Danska je danas bila na meti ciničnog napada. Postoje dokazi da je pucnjava bila politički napad i samim tim teroristički čin”, navela je Šmitova u saopštenju.

Terorizam u Danskoj
Terorizam u Danskoj , Foto: Tanjug

Preliminarni razgovori sa svedocima ukazuju da je postojano samo jedan napadač, saopštila je policija, koja je objavila sliku čoveka koji je prošao ispred kamere na mestu napada. Kako javlja novinarka TV2, još oko 20-25 svedoka čeka da bude ispitano.

Napadač – ili napadači – su u bekstvu. TV2 navodi da su pobegli u automobilu “folksvagen polo” tamne boje. Prema vestima kanala TV2 na prozorima kafea Krudtenden izbrojano je oko 30 rupa od metaka. Kako navode danski mediji, pronađen je automobil koji su napadači ostavili za sobom. Nemačke vlasti su saopštile da paze na granični prelaz nakon napada. Prelazi nisu zatvoreni.

Francuski dnevnik “Mond”, koje se poziva na Ministarstvo spoljnih poslova, navodi da je skup organizovan u čast francuskog satiričnog lista “Šarli ebdo”.

Francuski ambasador u Danskoj Fransoa Zimeri, koji je učestovao na skupu nije povrijeđen. On je za AFP izjavio da su napadači pucali s ulice.

“Imali su istu nameru kao što je bio slučaj sa “Šarli ebdo” samo što nisu uspeli da uđu”, izjavio je francuski ambasador, a prenosi Blic.

Svedoci su naveli da je jedan od napadača starosti oko 25-30 godina, visok oko 185 centimetara, atletski građen, crne kose. Nosio je tamnu jaknu i skijaške pantalone, kao i rukavice.