Snosi li Ivanić odgovornost za smrt 20 klijenata

0
1272

1.Mladen Ivanić austrijskoj “Hipo banci” prodao “Kristal banku” za jedan evro

2.Mikerević oprostio “Kristal banci”dug prema RS od 18 miliona maraka

3.Iz “Hipo banke” izašlo da su za “Kristal banku” platili 5.000.001 evro

4.Zbog kreditne politike “Hipo banke” samoubistvo izvršilo 20 klijenata

5.Deset hiljada ojađenih građana poziva na bojkot usluga “Hipo banke”

Zbog problema sa otplatom kredita vezanih za švajcarski franak, 20 lica u BiH izvršilo je samoubistvo, a posljednja žrtva na sebe je digla ruku prije nekoliko dana, jer su mu finansijski problemi postali neizdrživi.

Prokletstvo je uglavnom vezano za klijente “Hipo banke”, koja svoje kredite klauzulom ugovora veže za kurs švajcarskog franka. U Republici Srpskoj je sve krenulo sa prodajom “Kristal banke”.

Ono što javnost zna, jeste da je vlada Mladena Ivanića u aprilu 2002. godine, dala saglasnost za zaključivanje ugovora o prodaji državnih akcija “Kristal banke” austrijskoj “Hipo Alpe Adria banci” za jedan evro.

Prethodno je rukovodstvo “Kristal banke” sračunato odobravalo nepovoljne kredite i proglašavalo ih nenaplativim.

– Kadrovi PDP zaposleni u “Kristal banci”, zvali su klijente i sugerisali im da ne vraćaju kredite, tvrdeći da će sve to pojesti “ruzmarin i šaš”. Vlada Dragana Mikerevića, u akciji “spasavanja banke”, napravila je vansudsko poravnanje od 18 miliona KM, koje je oprostila “Kristal banci”. Samo da bi se banka prodala za jedan evro – ističe naš izvor i dodaje da su nakon prodaje banke novi vlasnici naplatili sva “nenaplativa potraživanja”.

Neki od onih, koji su imali obećanja da nakon privatizacije neće morati vraćati kredite, upali su u finansijsku dubiozu, pa su skončali dizanjem ruke na sebe.

Prijavu protiv Mladena Ivanića i njegovih najbližih saradnika, u kojoj je stajalo da su brendirane revizorske kuće konstatovale da je vrijednost banke uoči privatizacije iznosila 2.578.000 KM, te da je u postupku prodaje načinjeno više povreda Zakona o privatizaciji državnog kapitala u bankama, zaustavio je svojim uticajem tadašnji premijer Dragan Mikerević.

– Ivanić je i neke nadležnosti RS, koje su prenesene na nivo BiH dao u zamjenu za oslobađajuću presudu, nakon prvobitne zatvorske kazne na 18 mjeseci, u predmetu “Srpske šume”. To govori o njegovom načinu rada – podsjeća Dragomir Babić, predsjednik NVO “Narodni front”.

Iz centrale “Hipo banke” isplivala je priča da ih kupovina “Kristal banke” nije koštala jedan evro, nego pet miliona i jedan evro.

– Ovaj podatak vidljiv je i iz revizije o poslovanju banke, ali se nije dizala prašina zato što uprava ima diskreciono pravo da nagradi one, koji su učestvovali u ostvarivanju dobrih poslova – naveo je naš izvor blizak centrali “Hipo banke”.

U udruženju “Švajcarski franak” ocjenjuju da, ako se nastavi sa dosadašnjim nemarnim odnosom državnih i entitetskih institucija prema ovoj problematici, niko ne može ni naslutiti koliki će biti konačan broj onih, koji će dići ruku na sebe zbog kredita u “švajcarcima”.

Kao pomen posljednjoj žrtvi, ali i svim ostalim, koji su izvršili samoubistvo, članovi udruženja “Švajcarski franak” su u Banjaluci i Sarajevu organizovali simboličnu akciju paljenja svijeća ispred poslovnica “Hipo banke”.

Udruženje korisnika kredita u švajcarskom franku odbilo je prijedlog “Hipo banke” da im se produži rok otplate kredita. Oni smatraju da to nije rješenje njihovih problema, jer među njima su i oni koji banci vraćaju više kamata nego što su od nje uzeli kredita.

Deset hiljada ojađenih građana, korisnika kredita u “švajcarcima” poziva na bojkot bankarskih usluga “Hipo banke”.

B. CRNOBRNJA, http://www.novipecat.com