TESLIĆ – “MIĆE” PRED SUDIJAMA

0
1210

Pred Sudom BiH počelo je suđenje šestorici pripadnika formacije “Miće” optuženih za ratni zločin nad bošnjačkim i hrvatskim civilima na području Teslića.

Suđenje je počelo Draganu Marjanoviću, Saši Gavranoviću, Vitomiru Deviću, Zoranu Šljuki, Dragomiru Kezunoviću i Dariju Slavuljici.

Tužilac DŽermin Pašić rekao je da će optužnicu dokazati na potpunim ili djelimičnim priznanjima krivice nekih optuženika i na osnovu svjedočenja očevidaca. Pašić je rekao da su oni pripadali vojnom dijelu formacije “Miće” i da im je na teret stavljeno ubistvo 28 bošnjačkih i hrvatskih civila.

Marjanovićev branilac Milan Romanić rekao je da njegov klijent nije bio pripadnik ove formacije već da je bio komandir voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske.

Romanić je naveo da nisu tačni navodi da je Marjanović bilo kome naredio da puca.

Odbrana će, između ostalog, pokazati da Marjanović nije kriv time da protiv njega nije vođen postupak tokom 1992. godine.

Branilac Kerim Čelik rekao je da Tužilaštvo BiH neće dokazati da je Kezunović počinio bilo koje krivično djelo.

Saslušanje prvog svjedoka Tužilaštva BiH planirano je za 19. februar.

Sud BiH potvrdio je 26. novembra optužnicu koja Marjanovića, Gavranovića, Devića, Šljuku, Kezunovića i Slavuljicu tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Optuženi su da su od juna 1992. godine do 30. juna 1993. godine na području Teslića počinili zločin kao pripadnici Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske i, istovremeno, pripadnici vojnog dijela vojno-policijske formacije pod nazivom “Miće”.

SRNA 12.02.2015 17:57