Poskupljuje gorivo u Srpskoj

0
1238
Na benzinskim pumpama u Srpskoj gorivo će u narednih nekoliko dana poskupjeti do osam feninga po litru zbog rasta njegove nabavne cijene.

Zamjenik predsjedavajućeg Grupacije za promet nafte i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS Saša Ćajić rekao je da je gorivo u regionu već poskupjelo zbog rasta cijene sirove nafte na svjetskom tržištu i jačanja dolara.

“Pumpe u Srpskoj imaju zalihe koje su nabavile po staroj cijeni, ali se već sutra može očekivati da neke od njih koriguju cjenovnike”,  kazao je Ćajić.

Predsjednik Udruženja distributera nafte i naftnih derivata Semberije i Majevice Miro Škiljević rekao je da je dizel u rafinerijama poskupio za osam, a benzin za 8,5 feninga po litru.

” Cijena goriva na benzinskim pumpama mora biti usklađena sa tim poskupljenjem. Pojedine benzinske stanice vjerovatno će već danas korigovati cjenovnike, dok će ostale to uraditi idućih dana”, rekao je Škiljević i dodao da se očekuje nastavak rasta nabavnih cijena, što će donijeti i poskupljenja na benzinskim stanicama.

U banjalučkom “Krajinapetrolu” su istakli da je nemoguće izbjeći poskupljene goriva i najavili da će podići cijene u iduća dva do tri dana.

“Još ne znamo koliko će iznositi poskupljenje “, istakli su u “Krajinapetrolu” i dodali da trenutno dizel na njihovim pumpama košta 1,86, a “benzin 95″ 1,76 maraka.

U kompaniji “Nešković” su istakli da je cijena i dizela i benzina 1,69 maraka i da će čim potroše zalihe, neminovno doći do poskupljenja.

Cijena goriva u Srpskoj padala je konstantno od početka novembra prošle godine spustivši se na najniži nivo u posljednjih šest godina. Na to je uticao pad cijene sirove nafte na svjetskim tržištima čija se vrijednost spustila ispod 50 dolara za barel.

Svjetsko tržište

Cijena nafte juče je blago pala pa je barel američke “lake” nafte za isporuku u martu pojeftinio na merkantilnoj berzi u Njujorku 74 centa na 52,12, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” na tržištu u Londonu pojeftinio 77 centi na 57,57 dolara.

Izvor: ATV