FIJASKO – Pokušaj organizovanja protesta u Banjaluci po ugledu na proteste u Federaciji

0
1200

Na banjalučkom Trgu Krajine građani, novinari i aktivisti Centra za studije rada Banja Luke i Centra za socijalnu pravdu iz Prijedora okupili su se kako bi se solidarisali sa drugim građanima u BiH koji se danas okupljanju na godišnjicu protesta.

Na Trgu Krajine aktivisti su postavili transparente na kojima piše “Da li će i ovo postati javni prostor koji podliježe cenzuri?”, aludirajući na nedavno usvojeni zakon o Javnom redu i miru u RS u kojem se oblast javnog prostora proširuje i na internet.

Ovaj skup za sada ne osigurava veći broj policajaca.

Goran Zorić, član neformalne grupe “Centar za socijalnu poravdu” iz Prijedora izjavio je novinarima na Trgu Krajine u Banjoj Luci da je povod današnjeg okupljanja podsjećanje na sedmi februar 2014. godine kada su građani masovno izašli da pokažu svoje nezadovoljstvo situacijom u zemlji u kojoj žive.

– Činjenica da u Republici Srpskoj te godine nije bilo masovnijih protesta ne znači da ovdje ne postoji nezadovoljstvo već samo da građani strahuju od represivnih mjera aktuelne vlasti – poručio je Zorić.
On je naglasio da je Zakon o javnom redu i miru RS-a, koji je nedavno usvojen upravo demonstracija te represije što je po njemu potpuno pogrešno.

– Za sve nas veoma je važno da na miran i demokratski način pokažemo svoje nezadovoljstvo kako ono kasnije ne bi kulminiralo, napomenuo je Zorić.

Na Trgu Krajine je oko petnaestak aktivista, a građani spontano zastaju da vide aktivnosti ovih ljudi. Aktivisti dijele letke na kojima se nalaze naslikane osnovne životne namirnice ispod kojih piše “Uskoro samo na papiru”.
Srđan Mujčinović izjavio je da je danas izašao na Trg Krajine kako bi se solidarisao sa svima koji žive loše.
– Nezadovoljan sam svojom penzijom, načinom na koji se živi i perspektivom koju vidimo ispred sebe. Ja znam da ja nisam neko ko živi najteže, ali sam ipak želio da na miran način pokažem da ovo nije život za kakav smo se borili. Međutim, nije mi jasno kako svi oni koji žive mnogo gore od mene, a znam da je takvih previše, nisu došli.

Preuzeto sa/istinito.com