Puštena iz zatvora “kraljica” kartela u Meksiku

0
1109

MEKSIKO SITI – Meksikanka Sandra Avila Beltran, koja je zbog veza sa krijumčarima droge dobila nadimak “kraljica Pacifika” i po kojoj je snimljena jedna sapunica, puštena je iz zatvora u Meksiko Sitiju, saopštile su danas meksičke vlasti.

Beltran (54) je oslobođena pošto je sudija naredio njeno hitno puštanje iz zatvora, objasnivši da joj se ne može suditi dva puta za isto delo, izjavio je jedan meksički zvaničnik za AFP.

Beltran, koja je dobila nadimak “kraljica Pacifika” po baladi napisanoj u njenu čast, u septembru je osuđena na pet godina zatvora zbog pranja novca.

Prvi put je uhapšena u Meksiko Sitiju 2007. godine, zajedno sa svojim dečkom Huan Dijegom Espinosom, poznatim pod nadimkom “Tigar”, koji je bio poveznica između meksičkog kartela Sinaloa i kolumbijskih krijumčara droge.

“Kraljica Pacifika” je 2012. oslobođena optužbi za posedovanje nelegalno stečenog novca, ali su je meksičke vlasti zatim izučile u SAD, koji su je optužili da je između 1999. i 2004. učestvovala u zaveri za uvoz krijumčarenje pet kilograma kokaina.

Ona je zatim sa američkim tužilaštvom postigla nagodbu u skladu sa kojom je proglašena krivom za pomoć Espinosi u begu, a sudija ju je osudio na zatvorsku kaznu jednaku vremenu koje je već provela u zatvoru, pa je u avgustu 2013. deportovana u Meksiko.

Beltran priznaje da pozna poznate lidere narko-kartela, ali negira da je krijumčarila drogu i tvrdi da je bogatstvo zaradila trgovinom nekretninama i bavljenjem modom.

Tanjug
AP Photo/Mexico Interior Department, File