19/02/2018 07:22
NAJNOVIJE VIJESTI
TESLIĆ – JEDINSTVEN NASTAVNI PLAN I PROGRAM U BiH NIJE MOGUĆ

TESLIĆ – JEDINSTVEN NASTAVNI PLAN I PROGRAM U BiH NIJE MOGUĆ

TESLIĆ, 21. JANUARA /SRNA/ – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da jedinstveni nastavni plan i program u BiH nije moguć.

272582

21. JANUARA /SRNA/ – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević

“Dejtonski mirovni sporazum zagarantovao je da je obrazovanje u nadležnosti entiteta”, rekao je Malešević novinarima u Tesliću, komentarišući stav ambasadora SAD u BiH Morin Elizabet Kormak da djeca u BiH treba da uče po jedinstvenom planu i programu.

Malešević je pozvao Kormakovu da posjeti resorno ministarstvo u Banjaluci gdje će biti upoznata o sistemu obrazovanja u Republici Srpskoj u kojoj je, u skladu sa Ustavom, svoj djeci obezbijeđeno pravo na obrazovanje i u kojoj nema elemenata diskriminacije kada je riječ o bošnjačkoj djeci.

On je dodao da vjeruje da Kormakova nije u potpunosti upoznata o problemu obrazovanja na nivou BiH.

Prema njegovim riječima, određena zagovaranja inicijative o zajedničkom obrazovanju datiraju od 1999. godine kada su počeli projekti na nivou BiH.

Malešević smatra da sa pozicije političara treba posmatrati izjavu potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića, koji je rekao da se u Srpskoj nad onima koji nisu Srbi “provodi aparthejd u obrazovnom sistemu” i da vlasti Srpske krše osnovna ljudska prava.

“Njihovo zalaganje za jedinstveni obrazovni sistem, odnosno tvrdnja da su bošnjačka djeca ugrožena u Republici Srpskoj, dovelo je određenu populaciju u Kravici i Vrbanjcima u probleme”, rekao je Malešević.

Ministar prosvjete Srpske poručio je da se takvim stavovima problemi ne rješavaju, već dodatno produbljuju.

On je podsjetio da je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u prethodnom periodu izdvojilo znatna sredstva za provođenje određenih projekata kada je riječ o bošnjačkoj djeci.

Malešević je poručio da Salkićeve tvrdnje o diskriminacije bošnjačke djece nemaju osnovu, navodeći da se odgovarajući udžbenici nabavljaju za više od 2.000 učenika koji rade po programima nekih kantona, odnosno za 7.000 učenika koji izučavaju islamsku vjeronauku.

SRNA

Facebook Comments

Comments

comments

About Teslić Online

Teslić Online je portal, kreiran od strane mladih entuzijasta u cilju stvaranja kreativnih sadržaja koji bi služili svim građanima Teslića, ali i šire. Portal takođe prikuplja sve informacije korisne za krajnje korisnike, objedinjuje na jednom mjestu i prezentuje na najkvalitetniji način. Teslić Online nastoji izgraditi jedinstvenu prepoznatljivost, na način, da će stvoriti prostor za sve izvore informacija. Takođe želimo koristiti svim građanima Teslića a i šire, ne propagirajući samo određene izvore informacija, već naprotiv, izgraditi raznolikost izvora informacija i time dati mogućnost, svim našim korisnicima da sami donesu sud o temi ili temama.
Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net