TESLIĆ – JEDINSTVEN NASTAVNI PLAN I PROGRAM U BiH NIJE MOGUĆ

0
1167

TESLIĆ, 21. JANUARA /SRNA/ – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da jedinstveni nastavni plan i program u BiH nije moguć.

272582
21. JANUARA /SRNA/ – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević

“Dejtonski mirovni sporazum zagarantovao je da je obrazovanje u nadležnosti entiteta”, rekao je Malešević novinarima u Tesliću, komentarišući stav ambasadora SAD u BiH Morin Elizabet Kormak da djeca u BiH treba da uče po jedinstvenom planu i programu.

Malešević je pozvao Kormakovu da posjeti resorno ministarstvo u Banjaluci gdje će biti upoznata o sistemu obrazovanja u Republici Srpskoj u kojoj je, u skladu sa Ustavom, svoj djeci obezbijeđeno pravo na obrazovanje i u kojoj nema elemenata diskriminacije kada je riječ o bošnjačkoj djeci.

On je dodao da vjeruje da Kormakova nije u potpunosti upoznata o problemu obrazovanja na nivou BiH.

Prema njegovim riječima, određena zagovaranja inicijative o zajedničkom obrazovanju datiraju od 1999. godine kada su počeli projekti na nivou BiH.

Malešević smatra da sa pozicije političara treba posmatrati izjavu potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića, koji je rekao da se u Srpskoj nad onima koji nisu Srbi “provodi aparthejd u obrazovnom sistemu” i da vlasti Srpske krše osnovna ljudska prava.

“Njihovo zalaganje za jedinstveni obrazovni sistem, odnosno tvrdnja da su bošnjačka djeca ugrožena u Republici Srpskoj, dovelo je određenu populaciju u Kravici i Vrbanjcima u probleme”, rekao je Malešević.

Ministar prosvjete Srpske poručio je da se takvim stavovima problemi ne rješavaju, već dodatno produbljuju.

On je podsjetio da je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u prethodnom periodu izdvojilo znatna sredstva za provođenje određenih projekata kada je riječ o bošnjačkoj djeci.

Malešević je poručio da Salkićeve tvrdnje o diskriminacije bošnjačke djece nemaju osnovu, navodeći da se odgovarajući udžbenici nabavljaju za više od 2.000 učenika koji rade po programima nekih kantona, odnosno za 7.000 učenika koji izučavaju islamsku vjeronauku.

SRNA