Dobojlije u strahu gledaju u Bosnu

0
1164

DOBOJ – Visok vodostaj rijeke Bosne natjerao je zabrinute Dobojlije, koji strahuju od majskog scenarija, da svakodnevno dolaze na most u blizini željezničke stanice i posmatraju nabujalu rijeku koja je prije više od osam mjeseci potopila Doboj i nanijela štetu na skoro 3.000 domaćinstava.

Mirko Ilić, kojeg smo zatekli na mostu, kaže da “koga su zmije klale i guštera se boji”, zbog čega je došao da provjeri situaciju jer je zabrinut da bi se rijeka mogla ponovo izliti iz korita.

“Gledam na vijestima – u Sarajevu se izlilo. Odozgo nama dolazi sve, i dobro i zlo. Živim u Doboju, ali direktno nisam ugrožen. Ni prošla poplava mi nije nanijela štetu pošto živim u blizini nekadašnjeg ministarstva odbrane, voda je bila došla do zgrade, ali nije mi poplavilo stan”, kazao je Ilić.

Zabrinut zbog nadošle Bosne Boro Kikić, kojem je u majskoj katastrofi poplavljen stan u Ćuprijskoj ulici, redovno, kaže, obilazi korito rijeke i provjerava da li su izgrađeni nasipi.

“Nije se preduzelo ništa. Bojim se posljedica. Kada sam čuo na TV-u da je napravljen nasip ja sam sve to pregledao i nigdje ništa nije napravljeno. Zato je mene strah i zbog toga sam odmah došao ovdje da vidim koliki je nivo Bosne”, ispričao je on.

Iako su Dobojlije zabrinute i u strahu od nove poplave, u ovdašnjoj Civilnoj zaštiti poručuju da je rijeka u koritu, da je njen nivo nešto iznad 120 centimetara i da nema razloga za paniku jer redovna odbrana od poplava počinje kad Bosna dosegne oko četiri metra visine.

“Nadošla je Bosna, nema šta. Baš pričaju kako nadolazi od Sarajeva, Maglaja, evo i vidi se. Ne strahujem od poplave zato što živim u brdima, ali strahujem zbog Doboja, zbog naroda koji tu živi. Nadam se da neće opet poplava, vidjećemo šta će biti”, rekao je Vasilj Milićević.

Jedan Dobojlija, koji nije želio da se predstavi, kaže da u rijeci koja nosi sve pred sobom ima mnogo smeća i stabala.

“Vidite kakva je rijeka, nije dobra, brza je i ne sviđa mi se kako izgleda”, navodi on.

Među žiteljima Doboja, ipak, ima i onih koji smatraju da se majski scenario ne može ponoviti.

“Mislim da ne prijeti poplava. Nije ovaj vodostaj ništa kako je bilo, nije ni blizu onom u maju. Tada se ulila voda u grad, a ovdje kod mosta odnijela je dva dunuma zemlje”, kaže Branimir Spasojević.

Optimističan je i Damjan Kovačević, koji kaže da ne strahuje s obzirom na to da već najavljuju ljepše vrijeme.

Izvor: Nezavisne novine