Hrvatska dobila prvu predsjednicu

0
1153
Hrvatska dobila prvu predsjednicu

ZAGREB – Prema prvim nepotpunim službenim rezultatima kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar – Kitarović pobjednica je najneizvjesnije predsjedničke trke ikad zabilježene u Hrvatskoj, objavila je Državna izborna komisija na osnovu 97,55 odsto obrađenih biračkih mjesta.

Grabar – Kitarović je u drugom krugu šestih predsjedničkih izbora dobila povjerenje 50,54 odsto građana, dok se za kandidata Socijaldemokrtaske partije i aktuelnog šefa države izjasnilo 49,46 procenata glasača, javlja HRT.

Zbog tijesnih rezultata u prvom krugu, u kojem je Josipović zabilježio malu prednost nad Grabar – Kitarović, prema trentnim rezultatima prvom predsjednicom u istoriji najmlađe članice Evropske unije, ovi izbori bili su se najneizvjesniji do sada, što je potvrđeno i u odlučujućem izbornom krugu.

Pravo glasa na izborima imalo je oko 3,8 miliona birača koji su mogli da glasaju na 6.352 biračka mjesta, od kojih je u Hrvatskoj 6.260 a u inostranstvu 92 u 50 država.

Predsjednik se bira na petogodišnji mandat, a prema hrvatskom Ustavu, niko ne može biti biran više od dva puta uzastopno na tu funkciju.

Nakon ustavnih promijena iz 2000. godine, ovlašćenja su mu srazmjerno mala – sukreiranje spoljne, odbrambene i bezbjednosne politike, međutim kako se bira na direktnim izborima ima priličan moralni autoritet.

Josipović čestitao

Trenutni predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izašao je pred svoje pristalice u izbornom štabu gdje je još jednom priznao poraz i ukazao na dobre strane izbora.

“Imali smo napornu kampanju i međusobno oponiranje, ali demokratija je pobijedila. Gospođa Kolinda Grabar-Kitarović je pobijedila u demokratskoj utakmici i zato joj još jednom čestitam”, rekao je Josipović dodavši d aje razlika između njih bila izuzetno mala.

“To je bit demokratije – ko osvoji više glasova taj odnosi pobjedu. Želim zahvaliti svima koji su mi u ovih pet godina pomagali da budem, vjerujem, dobar i uspješan predsjednik Republike Hrvatske. Zahvaljujem preko milion građana koji su mi dali svoje povjerenje i svoj glas – to je naša zajednička snaga”, rekao je Josipović na kraju obraćanja okupljenim simpatizerima.

Ko je prva predsjednica Hrvatske?

Kolinda Grabar – Kitarović (HDZ) rođena je u Rijeci 29. aprila 1968. godine, a potiče iz mjesta Lubarska na Grobniku.

Po završetku osnovne škole, Grabar – Kitarović upisala je gimnaziju u Rijeci, a nakon tri godine srednjoškolsko školovanje nastavila je u SAD-u u sklopu učeničke razmjene. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu upisala je engleski i španski jezik , a diplomirala je 1993. godine.

Nakon završetka fakulteta učlanila se u Hrvatsku demokratsku zajednicu. Više godina radila je u Ministarstvu spoljnih poslova te Ambasadi RH u Kanadi. Stekla je magisterij iz područja političkih nauka nakon čega je postala ministar savjetnik u Ministarstvu spoljnih poslova.

Od 2003. godine obavljala je dužnost ministrice evropskih integracija, a kada su 2005. godine dva ministarstva spojena postala je ministrica spoljnih poslova i evropskih integracija i na dužnosti ostala do 2008. godine.

Karijeru je nastavila na dužnosti ambasadorice RH u SAD-u koju je obavljalado 2011. godine, nakon čega je imenovana pomoćnicom glavnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju.

Kolinda Grabar – Kitarović supruga Jakova upoznala je tokom studentskih dana, a majka je dvoje djece, Katarine i Luke.

 

Izvor: nezavisne novine