20/02/2018 06:46
NAJNOVIJE VIJESTI
Noć koja će trajati 15 sati: Večeras u 00:03 počinje zima

Noć koja će trajati 15 sati: Večeras u 00:03 počinje zima

Večeras će u 00:03 sata po našem vremenu u sjevernoj Zemljinoj hemisferi, prateći zimski solsticij, početi zima koja će trajati sve do 20. marta 2015. godine.

Zimski solsticij je astronomski fenomen koji obilježava najkraći dan u godini paralelno uz najdužu noć sa 21. na 22. decembar. Istoga dana, južna hemisfera doživljava najduže prisustvo dnevnog svjetla i najkraću noć.

Fenomen se objašnjava prividnom putanjom Sunca po nebu kada će u 00:03 dostići svoju najveću negativnu godišnju deklinaciju od minus 23°27′ u odnosu na ekvator.

Noć koja je nastupila za nas u Bosni i Hercegovini trajat će 15-ak sati nakon čega slijedi najkraći dan u godini sa svega 8 sati i 54 minute dnevnog svjetla. Sunce će izaći u 7:17, a zaći će u 16:11 sati.

Već 23. decembra dan će biti duži, ali za svega četiri sekunde. Zimski solsticij se ne dešava uvijek u isto vrijeme, već sljedeće godine on će se zbiti oko 5 ujutro 22. decembra.

Zimski solsticij vrlo je značajan događaj u kulturama širom svijeta, a obilježava se uz pomoć karakterističnih drevnih astronomskih uređaja od kamena ili drveta koji su tako postavljeni da na 22. decembar dođu u savršen sklad sa izlazećim suncem.

Klix.ba
Facebook Comments

Comments

comments

About Teslić Online

Teslić Online je portal, kreiran od strane mladih entuzijasta u cilju stvaranja kreativnih sadržaja koji bi služili svim građanima Teslića, ali i šire. Portal takođe prikuplja sve informacije korisne za krajnje korisnike, objedinjuje na jednom mjestu i prezentuje na najkvalitetniji način. Teslić Online nastoji izgraditi jedinstvenu prepoznatljivost, na način, da će stvoriti prostor za sve izvore informacija. Takođe želimo koristiti svim građanima Teslića a i šire, ne propagirajući samo određene izvore informacija, već naprotiv, izgraditi raznolikost izvora informacija i time dati mogućnost, svim našim korisnicima da sami donesu sud o temi ili temama.
Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net