Šta današnji klinci ne mogu na “smart” telefonima

0
1080

Kako je mobilna telefonija izgledala s kraja prošlog veka u Srbiji, kad smo imali “glupe” telefone, koji su, ipak, omogućavali nešto što današnji smartfoni ne mogu? Ovako.

Ovo je tekst za sve one koji se sećaju srpske mobilne telefonije i njenih početaka, ali i za današnje klince.

aPrvi da se podsete kako je sve nekad izgledalo, a ovi drugi da vide šta je prethodilo selfiju i ekranu osetljivom na dodir. Današnji smartfon je pre 20 godina bio nezamislivo daleka budućnost, ali je tokom “evolucije” mogao da zadrži i nešto od ovoga:

Komponovanje melodija
Nokijini modeli 3210 i 3310 popularizovali su komponovanje piskutavih melodija, koje je bilo izuzetno popularno. Note su se ukucavale ručno, sa pauzama, tempom i drugim muzičkim elementima, a u telefon je moglo da se sačuva nekoliko takvih kompozicija. Na internetu ili u to vreme više u oglasima se nalazio “mali milion” prodavaca domaćih nota za kompozere.
Danas klinci iseckaju MP3 za dva minuta ili ubace celu pesmu.

Trepteće poruke

Sećate se blinkujućih čestitki i poruka koje su se prikazivale na raznim Nokia telefonima – ono kucajuće srce, čestitke za Novu godinu i slično. Danas toga u SMS-u nema. MMS je gotovo mrtav, a mejl niko i ne koristi za tako nešto. Danas se razmenjuju Viber sličice…
24 SATA