Dodik: SDS u očaju potpisao sporazum sa Domovinom

0
984

Predsednik SNSD-a Milorad Dodik ocenio je da je SDS u očaju i da pokušava da očuva strukturu, ne birajući sredstva, zbog čega je potpisao sporazum sa Koalicijom “Domovina” o zajedničkom nastupu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

“Nemam informaciju da je sporazum potpisan sa Savezom za promene, nego sa SDS-om. Politička lenost i spremnost da se sve što uradi SDS tretira kao potez Saveza za promene vidljiv je i u činjenici da su sa SDA i Demokratskim frontom sporazum potpisali kao političke partije, a ne kao Savez”, rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Koalicija “Domovina” je naslednik političkih ciljeva Koalicije “Prvi mart”, u kojoj dominantnu ulogu očigledno ima SDA, i ona je za Republiku Srpsku politički opasna grupacija.

Dodik je poručio da “Domovina” neće ostvariti cilj da u Republici Srpskoj bude “jezičak na vagi”, jer SDA nije potrebna za većinu koju imaju SNSD, DNS i SP.

“Koalicija `Domovina` je primarno protiv Republike Srpske i tu je da uđe u sistem kako bi ga iznutra pokušala razoriti ili nametnuti neke svoje stavove. Zato će i njihov domet biti najviše ono što su uspeli na opštim izborima, a to je da imaju poslanike u Narodnoj skupštini, verovatno i delegate u Veću naroda i potpredsednika Republike”, rekao je Dodik.

On je istakao da je očigledno da mnogi ljudi iz SDS-a “ne gutaju” lako tu vrstu priče, imajući u vidu da se rehabilituje stara politika koju je SDA provodila niz godina unazad.

“Vidim da Emir Suljagić (DF) promoviše sporazum sa SDS-om. Kako čoveku koji je promovisao ogromnu mržnju protiv Republike Srpske odjednom odgovara SDS i bilo koja partija iz Republike Srpske”, rekao je Dodik.

Predstavnici SDS-a, PDP-a i NDP-a sinoć su u Sarajevu usaglasili stav sa koalicijom “Domovina” o nastupu na konstitutivnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske.

BiH zaglibila u nesporazumima

Predsednik Republike Srpske izjavio je da je BiH, 19 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, zaglibljena u nesporazumima i da ne može da postigne konsenzus ni o jednom pitanju. Dodik je ocenio da Dejtonski sporazum živi kao međunarodni ugovor, ali da ga je visoki predstavnik u BiH značajno devastirao.

“Da 2006. godine nisam zauzeo politički kurs odbrane Dejtonskog sporazuma i pozicije Republike Srpske i od tada zaustavio prenošenje nadležnosti na nivo BiH, danas bi Srpska bila prazna ljuštura”, rekao je Dodik povodom 19 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

On je podsetio da je visoki predstavnik silom, političkim progonom i ucenama primorao mnoge garniture vlasti u Republici Srpskoj da učine ustupke koje ne bi narpavili da su imali pravo na autentiučni izraz političke volje.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska je u poslednje vreme činila sve na promociji evropskih vrednosti i pokazivala aktivan pristup rešavanju pitanja provođenja odluke u predmetu “Sejdić i Finci” i mehanizma koordinacije institucija na evropskom putu, ali je na drugoj strani došlo do zastoja.

“Danas se nalazimo u čudnoj situaciji da oni koji nisu uspeli da naprave dogovor o pitanju `Sejdić i Finci`, odnosno Bošnjaci, koji žele da majorizuju Hrvate i Hrvati, koji nisu dozvolili da budu preglasani, pričaju o krivici za taj zastoj”, ocenio je Dodik.

On je izrazio nadu da će nova inicijativa EU o evropskom putu BiH učiniti nešto pozitivno u tom procesu.

Danas se navršilo 19 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

SRNA 21. 11. 2014