19/02/2018 07:27
NAJNOVIJE VIJESTI
“Kosovo zavisi od direktiva iz SAD”

“Kosovo zavisi od direktiva iz SAD”

Kosovo više od pet mjeseci poslije izbora dobija vladu i to je moguće samo uz pomoć i djelovanje SAD, ocjenjuje danas bečki dnevnik “Standard”.
 -

 List ukazuje da Kosovo i dalje zavisi od direktiva iz Vašingtona. Američka ambasadorka Trejsi An DŽejkobson je, prije dvije nedjelje, sa jasnom porukom upućenoj vodećim političarima na albanskom jeziku, izašla u javnost i poručila da ne “uprskaju” posao.

“Standard” ističe da je ona uspjela u namjeri da se postigne koalicioni dogovor, i time slijedi tradiciju svog prethodnika Kristofera Dela, koji je učestvovao u svim važnijim unutrašnjim političkim pitanjima Kosova.

“Najmlađa država Evrope je i dalje faktički zavisna od direktiva iz Vašingtona”, podvlači list.

Dnevnik ukazuje da lokalnim političarima čak i koristi ta nesamostalnost jer mogu da preuzmu manje odgovonosti.

Na Kosovu se na kraju oslanjaju na SAD, a EU ima potčinjenu ulogu, iako je puno novca investirala, konstatuje “Standard”, ukazujući da je i ugledu Unije nedavno nanesea šteta zbog optužbi u vezi sa korupcijom u Euleksu.

Slabost EU potiče i od nejedinstva oko proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine, ukazuje list, dodajući da do danas pet članica EU nisu priznale Kosovo, dok se od Srbije indirektno tražilo da to učini.

“To ograničava snagu EU za podsticanje transformacija, koja je posebno važna, imajući u vidu da partije uglavnom slijede sopstvene interese”, podvlači “Standard”.

AGENCIJE

Facebook Comments

Comments

comments

About Teslić Online

Teslić Online je portal, kreiran od strane mladih entuzijasta u cilju stvaranja kreativnih sadržaja koji bi služili svim građanima Teslića, ali i šire. Portal takođe prikuplja sve informacije korisne za krajnje korisnike, objedinjuje na jednom mjestu i prezentuje na najkvalitetniji način. Teslić Online nastoji izgraditi jedinstvenu prepoznatljivost, na način, da će stvoriti prostor za sve izvore informacija. Takođe želimo koristiti svim građanima Teslića a i šire, ne propagirajući samo određene izvore informacija, već naprotiv, izgraditi raznolikost izvora informacija i time dati mogućnost, svim našim korisnicima da sami donesu sud o temi ili temama.
Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net